У недељу избори у Хрватској: Потера за Пуповцем

Ј. КЕРБЛЕР

04. 07. 2020. у 11:28

У недељу избори у Хрватској: Потера за Пуповцем

Фото: Танјуг

Срби најпожељнији коалициони савезник уочи недељних избора у Хрватској. И за ХДЗ и за СДП неопходна подршка посланика мањина
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


БЕЗ Милорада Пуповца и осам посланичких руку мањинских странака, ни ХДЗ, ни СДП након недеље неће моћи да саставе нову хрватску владу. Три посланика из редова Срба, те посланици који представљају италијанску, мађарску, чешку мањину и Роме биће пресудни за смер у којем ће земља ићи следеће четири године и ко ће бити нови премијер, Андреј Пленковић или Давор Бернардић.

Извесно је да ће резултат избора бити крајње неизвестан до последњег гласачког листића и да нико неће имати већину која би му омогућила лагано састављање владе.

Сва предвиђања упућују на то да ће две велике политичке странке освојити око 60 посланичких места, а за формирање нове владе треба 76. Трећа политичка опција биће Домовински покрет Мирослава Шкоре, који може да освоји од 18 до 20 посланичких места, али то је групација са којом СДП не жели да иде, а Покрет условљава, за коалицију са ХДЗ, да Пленковић не може да буде премијер.

Тако преостаје само да ХДЗ и лева "Рестарт коалиција", коју је окупио СДП, преговарају са малим странкама које ће ући у парламент, али то неће бити довољно без посланичких руку из редова мањина.

Пуповац се све време кампање није изјашњавао са киме ће сарађивати након избора, а једино је јасно рекао да не долази у обзир сарадња са Шкориним Домовинским покретом. Тамо се окупило друштво које је и у кампањи изрекло низ оптужби на рачун СДСС и самог Пуповца и које заступа ставове који су потпуно неприхватљиви за мањинске посланике, па је сарадња немогућа.

Фото ЕПА

Аналитичари не искључују могућност да нико неће имати довољно посланика да састави нову владу и да Хрватску чекају нови избори. Сам премијер Андреј Пленковић оптимистички најављује да ће ХДЗ формирати владу до 15. августа, али аргумената за то у овом часу и даље нема. Све су то рачунице без крчмара, а право стање је подељена Хрватска између левог и десног пола.

Сама кампања била је у знаку короне, али и дилеме да ли је требало организовати изборе када је све више заражених. СДП поручује да је боље провести четири минута на биралиштима него имати још четири године ХДЗ-ову власт, док ХДЗ тврди да су само они гаранција "безбедне Хрватске", након добрих резултата код првог таласа борбе против короне.

ПРЕДСТОЈИ НАМ ТЕШКО ВРЕМЕ

- НАША кампања није била за гласове, него за више слободе и толеранције у Хрватској. Нажалост, не очекујем нешто пуно боље од ових избора, само ће се задржати старо и лоше. За СДСС предстоје тешко време у парламенту и изван њега - рекао је за "Новости" Милорад Пуповац.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације