Жале се на несносан смрад, страхују да је у пакетима заражена медицинска опрема: Отпад из Италије изазвао панику (ФОТО)

С. М.

03. 07. 2020. у 08:49

Жале се на несносан смрад, страхују да је у пакетима заражена медицинска опрема: Отпад из Италије изазвао панику (ФОТО)

Огорчени мештани

Због шлепера истоварених у Дрвару и Грахову, грађани негодовали блокадом пута
ВИШЕ шлепера са отпадом истоварено је у општинама Дрвар и Босанско Грахово. Због отпадa који се састоји, како је потврђено "Новостима", од остатка текстила, грађани Грахова су јуче блокирали и пут према Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској. И грађани Грахова и Дрвара траже одговоре ко је допустио истоварање отпада у њихове општине.

Становници ове две општине кажу, за "Новости", да отпад веома смрди и да се боје заразе. Појединци тврде да се међу текстилом спакованим у велике вреће налазе и медицинске маске коришћене за заштиту од вируса корона.

- Тражимо да се ово што пре одвезе из наших општина - кажу мештани Дрвара и Грахова.

Душица Рунић, начелница општине Дрвар, каже да ће бити одржана ванредна скупштина града како би се одмах отпад одвезао из Дрвара. Каже да је отпад остављен у Дрвару у индустријској зони далеко од очију грађана.

АДРЕСА ЗАНИМЉИВО је да је фирма која је увезла отпад из Италије "Кром" регистрована на адреси општине Дрвар. - Ово је просто немогуће, јер та фирма се не налази у општини Дрвар. И то се све мора посебно проверити и истражити. Очекујем у наредна 24 сата да инспекција провери какав је отпад довезен у Дрвар и Грахово и на који начин - поручила је Душица Рунић.

- Нико ме није обавестио о томе. На терен сам послала општинског инспектора, обавестила кантоналну инспекцију и видећемо о чему се ради - рекла је Рунићева.

Она истиче да по Закону о управљању отпадом ФБиХ никакав отпад, био медицински или безопасан, не може бити увезен у Федерацију.

- Проверићемо све детаље око фирме која је наводно увезла отпад из Италије и видети где су пријављени и какву документацију имају - поручила је Рунићева.

Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово, каже да је дозволу за увоз отпада у БиХ дала Едита Ђапо, министар околиша и туризма ФБиХ.

- Очекујемо да се отпад одвезе из наше две општине. Блокираћемо путеве док се то не заврши - поручио је Глигић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

DD

03.07.2020. 09:10

Da li je moguće da neko toliko ne voli svoju zemlju da bi joj uvezo ovakav otpad?!Užas kakvih sve ljudi ima!

realist.

03.07.2020. 10:29

Za pare nasi bi i svoje familije zarazi vazno su profitirati, najmizernije od ovih otpada nemoze biti bog zna gde su jos zagadili zemlju.

DEDA RAKA

03.07.2020. 12:43

@realist. - Osnovno pitanje - ko je otvorio granicu za prolaz ? Kad se sazna ima - rešenje će biti na stolu ! Traba samo pročačkati.

eu nema alternativu

03.07.2020. 15:15

Eto šta EU namerav as a"zapadnim Balkanom", da im služi za otpad opasnih materija. Da li je to u našem intereu?