Хоће ли због афере око набавке респиратора Словенија остати без владе? Пљуште оставке министара

Ј. КЕРБЛЕР

четвртак, 02. 07. 2020. у 07:52

Хоће ли због афере око набавке респиратора Словенија остати без владе? Пљуште оставке министара

Незадовољни Словенци на улицама Фото ЕПА

Премијер Јанша на удару због куповине опреме вредне осам милиона евра
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ХАПШЕЊЕ словеначког министра привреде Здравка Почивалшека, коалиционог партнера премијера Јанеза Јанше, довела је до ланчане реакције у самој влади, па је "пао" и моћни министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Све то је резултат двомесечне истраге због мутних послова око набавке заштитне опреме за борбу против вируса корона, где је било "свега и свачега", пре свега "надуваних" фактура за куповину респиратора и медицинског материјала.

Хојс је оставку образложио тврдњом да је истрага била политички мотивисана, а из полиције је стигао одговор да нико ко је крив неће бити поштеђен истраге, па ни министри. Полиција је извршила претрес куће министра Почивалшека, а у међувремену се листа одлазећих проширила, јер је оставку дао и директор полиције Антон Травнер.

Хаос је потпун и до сада незабележен у словеначком политичком животу, а падају тешке речи на све стране. За Јаншине министре на делу је "удбашко-партијска структура", а сам Јанша ћути у ишчекивању како ће се даље ствари одвијати.

ВЕЗА С ТОМПСОНОМ МИНИСТАР унутрашњих послова Алеш Хојс постао је јавности познат и по томе што се трудио да омогући хрватском певачу Марку Перковићу Томпсону да одржи концерт у Марибору. Наступ Томпсона, познатог по коришћењу усташког поклича "За дом спремни" у песми "Бојна Чавоглаве", није био могућ због става градске полиције Марибора.

Све је почело уговором који је склопљен са фирмом "Генепланет" за куповину респиратора у износу од осам милиона евра, а пре два месеца на РТВ Словеније емитован је прилог у којем се види како министар Почивалшек "притиска" робне резерве да одмах уплате осам милиона, пре него што је фирма с којом се склапа посао и доставила банковну гаранцију. Сведоци су у том прилогу потврдили да је министар чак слао своју помоћницу да "склопи посао".

А онда је клупко почело да се одмотава и више се није могло натраг, јер је полиција имала превише доказа који упућују на корупцију. Све се претворило у прворазредну аферу. Улични протести против владе су наговестили вруће словеначко лето, током кога би могла да падне и Јаншина влада.

Уосталом, и пре седам година је садашњи и бивши премијер морао да одступи због разних репова из афера у којима се помињао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације