Црни рекорди у априлу - пандемија срушила тржиште у Хрватској

Танјуг

среда, 01. 07. 2020. у 22:42

Црни рекорди у априлу - пандемија срушила тржиште у Хрватској

Фото ЕПА

Статистика је у Хрватској забележила црни рекорд у априлу за услужне делатности, измеривши највећи пад промета од 33,5 одсто у поређењу с истим месецом лане
Статистика је у Хрватској забележила црни рекорд у априлу за услужне делатности, измеривши највећи пад промета од 33,5 одсто у поређењу с истим месецом лане, што је највећи пад промета у услужним делатностима на годишњем нивоу од почетка мерења месечних серија 2011. године.


Највећи пад промета од 92,7 одсто на годишњем нивоу оствариле су путничке агенције, туроператери и повезане делатности, док је у смештају тај минус 89 одосто, а у делатности припреме и услуживања хране и пића 79 одосто, пише Слободна Далмација.


Пораст промета остварен је само у две услужне делатности - на подручју информација, које је имало шест одсто већи промет, и компјутерско програмирање, саветовање и повезане делатности које су на годишњем нивоу оствариле 0,4 одсто већи промет.


Због уведених епидемиолошких мера ради спречавања пандемије данак су платиле услужне делатности и на месечном нивоу, будући да су за 25,8 одсто имале мањи промет у априлу у односу на март, при чему највеће минусе опет имају путничке агенције од 83,8 одосто и смештај од 74,6 одсто, а комплетна трговина, малопродаја и велепродаја, као и поправак моторних возила и мотоцикала пали су за 60 одсто.


Малопродаја и индустрија у мају биле су слабије на годишњем нивоу, међутим само је малопродаја успорила пад, те је с рекордног пада од 25,5 одсто из априла, у мају на годишњем нивоу пала за 7,8 посто.


Према подацима хрватског Државног завода за статистику, индустријска производња пала је 12,4 посто у мају у односу на исти месец прошле године, што је више него у априлу када је тај пад био 11 одсто.


Фото ЕПА


Највећи раст промета од 62,7 одсто имала је трговина на мало непрехрамбеним производима (осим трговине моторним горивима и мазивима), док је промет од трговине на мало прехрамбеним производима порастао само 0,3 посто.


На годишњем нивоу се и даље нижу минуси, наводи портал, па је промет трговине на мало храном, пићем и дуванским производима у мају био мањи за 4,9 одосто, а минус у промету непрехрамбеним производима износио је 3,4 одосто.


Хрватски статистичари истичу да су у мају, у односу на исти месец претходне године, повећани промет имале само трговина на мало интернетом или поштом у којој је промет порастао 9,2 одсто, док је 3,6 посто порастао промет у осталим неспецијализованим продавницама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације