Словенија избацује Хрватску са листе ковид безбедних земаља

Танјуг

понедељак, 29. 06. 2020. у 14:09

Словенија избацује Хрватску са листе ковид безбедних земаља

AP Photo

Влада Словеније ће бити приморана да у уторак избаци Хрватску са листе Ковид-19 безбедних земаља уколико број инфекција у тој земљи премаши 10 на 100.000 становника

ЉУБЉАНА- Влада Словеније ће бити приморана да у уторак избаци Хрватску са листе Ковид-19 безбедних земаља уколико број инфекција у тој земљи премаши 10 на 100.000 становника, изјавио је данас портпарол словеначке владе Јелко Кацин.


Како је рекао, то је очекивано с обзиром на кривуљу корона вируса у посљедње две недеље, преноси СТА.


Уколико се то догоди, Хрватска ће бити пребачена на жуту листу, што значи да ће на снази бити упозорење на опасност за све Словенце који су већ у Хтварској, оне који планирају тамо да иду и оне који се из ње враћају.


Они ће морати да поштују мере социјалног дистанцирања док су у тој земљи и да контактирају лекара уколико примете било који симптом вируса ковид-19 по повратку у Словенију.


Кацин је истакао да је Хрватска у којој се у последње време повећава број заражених, укинула забрану рада ноићних клубова, што Словенија није учинила чак и након званичног проглашења да је епидемија прошла.


Он је истакао и да су бројни држављани Словеније купили улазнице за журке на плажи на хрватском острву Паг, као и да влада будно мотри ситуацију.


"Постоји доста разлога за забринутост и предузимање акције", рекао је Кацин и додао да су о том проблему већ разговарали премијери јанез Јанша и Андреј Пленковић.


Кацин је приметио и да у региону драстично расте број новозаражених, пре свега у БиХ, одакле је 15 сли+чајева увежено у Словенију.


Слично је у Северној Македонији, али и у Србији где се велики број људи заразио на фудбалском мечу, на коме је било и држављана Словеније, од којих се њих 16 вратило заражено у земљу.


Кацин је приметио и да расте број заражених и у Албанији, Грчкој и другим земљама.


Како се наводи Словенија сврстава на такозвану црвену листу земље када имају више од 40 новооболелих на 100.000 становника и обавезан је 14-дневни карантин за оне који долазе из тих земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације