Британски Индепендент критикује: Доста је усташтва!

Ј. КЕРБЛЕР

субота, 27. 06. 2020. у 07:39

Британски Индепендент критикује: Доста је усташтва!
Време да међународна заједница проговори против најгорих злочина
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ВЕЋ неко време сведоци смо раширеног покушаја рехабилитације усташа у Хрватској које приказују као патриоте, а не хладнокрвне убице и ратне злочинце.

Наводи ово британски дневник "Индепендент" у тексту "Хрватски фашистички покрет опет је у порасту". Седам дана пред хрватске изборе лист доноси ауторски текст Менахема Розенсафта, главног саветника Светског јеврејског конгреса и предавача на Колумбији и Корнел универзитету. Он констатује да је Немачка забранила симболе своје нацистичке прошлости и да је време да то уради и Хрватска:

- У време док Американци уклањају и руше споменике онима који су подржали ропство, велики сегмент хрватског друштва окреће очи од стравичних злочина усташа - пише Розенсафт.

ВЛАСТИ ЗАТВАРАЈУ ОЧИ "За дом спремни је био усташки еквивалент нацистичког поздрава Зиг Хајл", истиче се у тексту, уз подсећање на Томпсонове песме, као и недавну одлуку Високог прекршајног суда да то није нарушавање јавног реда и мира. "Чињеница је да хрватске власти већим делом затварају очи на повратак усташке терминологије", закључује се.

Подсећа на геноцидну НДХ и усташе које су подигле логоре, по бруталности упоредиве са немачким логорима смрти. Прецизира да је у Јасеновцу, "балканском Аушвицу", према подацима Америчког меморијалног музеја Холокауста, убијено између 77.000 и 104.000 Срба, Јевреја, Рома и Хрвата, док је у Спомен-подручју Јасеновац идентификовано 83.145 жртава.

- Ипак, екстремистички десничарски елементи у Хрватској годинама покушавају да санирају повезаност Јасеновца и усташа. Јаков Седлар, контроверзни хрватски филмски редитељ пре четири године снимио је филм "Јасеновац, истина", где је логор приказан као бенигни радни логор - наводи се, уз подсећање и на тадашњег "екстремно националистичког хрватског министра културе Златка Хасанбеговића који је на премијери филма рекао да је то "најбољи начин да се напокон осветли мноштво контроверзних места у хрватској историји".

Спомиње се и новинар Милан Ивкошић који је написао да су услови у Јасеновцу можда били тешки, али да је "у кампу било и забаве, спортских утакмица, концерата, позорнишних представа". Истовремено је бивши јасеновачки логораш Мило Деспот сведочио Америчком меморијалном музеју Холокауста да су усташе одвеле више од 100 српских девојчица, наредили им да се скину и затим их зграбили за косе, пресекли им вратове, а лешеве бацили у реку. Мара Вејновић сведочила је како је видела да усташе убијају групу деце отровним гасом.

- Дошло је време да међународна заједница гласно и јасно проговори против величања и рехабилитације покрета и појединаца који су починили неке од најгрознијих злочина у историји - закључује аутор у "Индипенденту".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)