Словенија ставила Србију на ЦРВЕНУ ЛИСТУ: Карантин за све оне који пређу границу после поноћи

Танјуг

четвртак, 18. 06. 2020. у 19:28

Словенија ставила Србију на ЦРВЕНУ ЛИСТУ: Карантин за све оне који пређу границу после поноћи

Илустрација,Фото ЕПА

Словеначка влада образложила је да се у тим земљама бележи већи дневни раст оболелих од корона вируса и да су зато стављене на "црвену листу"


Словеначка влада пооштрила је од данас услове за улазак путника из "трећих" држава изван ЕУ, па је од поноћи за све који улазе из Србије (и са КиМ) и БиХ обавезан 14-дневни карантин или негативни тест на ковид-19.

Словеначка влада образложила је да се у тим земљама бележи већи дневни раст оболелих од корона вируса и да су зато стављене на "црвену листу" епидемиолошки несигурних држава на којој је већ Северна Македонија.

Сви који у Словенију желе да уђу из држава с "црвене листе", било да су словеначки држављани или странци мораће у обавезну изолацију или треба да поседују имају негативан тест не старији од три дана и који је обавезно урађен у некој од чланица ЕУ, наводи агенција СТА.

Од поноћи више не важе ни претходно признати изузеци по којима се из тих земаља могло улазити без карантине и епидемиолошке потврде ако се радило о власнику некретнине или пловила у Словенији, а рок за транзит кроз Словенију из тих држава скраћује се са досадашњих 24 сата на 12 сати.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојс рекао је, тумачећи данашњу одлуку, да је то учињено због ризика уноса корона вируса у Словенију и опасности могућег другог таласа епидемије.

За сада се рестрикције унутар Словеније неће пооштравати, али, ако се број дневних нових зараза не буде смањивао, могуће је да ће врло брзо поново бити смањен максималан допуштен број људи на јавним местима са садашњих 500 на 200.

Према подацима словеначких епидемиолога, од 34 нова случаја у последњих десетак дана већи део је "увезен" из иностранства, док је секундарних инфекција у Словенији било 14.

Хојс је упозорио да они који унесу вирус у Словенију одговарају казнено ако су полицији приликом уласка дали лажне податке о томе где су боравили и тако рескирали да пренесу заразу на друге људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

I OBRNUTO

18.06.2020. 19:49

А шта смо могли очекивати од бечких коњушара? Када словенци укину забрану, Србија да продужи још 30 дана!!!

Anja

18.06.2020. 20:21

Koje su zlo ti Slovenci i raspad Jugoslavije su oni zapoceli, a prvi su pootvarali firme u Srbiji, a sad i ovo, pa sram ih bilo.