Бивши хрватски председник Јосиповић: Графити против Срба представљају континуитет мржње

Танјуг

понедељак, 15. 06. 2020. у 12:35

Бивши хрватски председник Јосиповић: Графити против Срба представљају континуитет мржње

Фото И. Маринковић

Некадашњи председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су непримерене поруке Србима у Хрватској излив континуиране мржње, што, како је рекао, мора бити јасно сваком ко прати друштвене мреже или вести
Некадашњи председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су непримерене поруке Србима у Хрватској излив континуиране мржње, што, како је рекао, мора бити јасно сваком ко прати друштвене мреже или вести.

Јосиповић је гостујући на загребачкој Н1 тв рекао да не зна зашто се десни политичари сада посебно чуде овим догађајима.

"То је резултат потпуног прихватања усклика ''за дом спремни'' и усташофилске културе у нашој земљи, која је озбиљно угрожава хрватску демократију И мањине”, рекао је Јосиповић.

Додао је да је владино Поверенство за суочавање с прошлошћу заправо смоквин лист којим се на мала врата дозволио усклик "за дом спремни".

"Не желим улазити у идеологију кад је реч о одлуци Високог прекршајног суда, међутим, правно и морално та је одлука била потпуно погрешна. Надам се да ће захтевом Државног тужилаштва та одлука бити преиспитана", рекао је Јосиповић.

Рекао је да не зна шта би Уставни суд могао да уради по том питању.

"Ја сам често био незадовољан одлукама Уставног суда, али то што нам се не свиђа нека одлука не значи да га треба укидати. То би била потпуно луда одлука", рекао је Јосиповић, додавши да одлуке не значе да не ваља Уставни суд, него да не ваљају политике.

Оценио је потпуном бесмислицом изјаве да је разлог срамотних графита о Србима деловање Милорада Пуповца.

"Пуповца сам пуно пута критиковао, као и он мене, али позив на насиље правдати неслагањем с овом или оном политиком је неприхватљиво, јер би то легитимирало свако насиље којем је узрок противљење политици овога или онога", рекао је.

Рећи да овакви говори мржње нису релевантни, значи да сте потпуно слепи или у тајности “с фиго у џепу” подржавате овакво нешто, рекао је Јосиповић коментаришући изјаву Златка Хасанбеговић да у графитима не види елименте антисрпства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Lovac na novac

16.06.2020. 09:53

Naravno da je kontinuitet, jer sve sto se pazljivo neguje, mora da traje i daje rezultate.

balkanac

16.06.2020. 11:35

Hrvati ce imati velikih problema da se rese ustastva i fasizma.Razlog tome je zato sto vecina hrvata vec od malena decu uce da mrze sve sto nije hrvatsko,drugim recima,deca od malena postaju versko,rasno i nacionalisticki fanatizirani.Cudno je i to da EU vidi sta se desava u njihovom dvoristu i kakav se fasizam razvija u Hrvatskoj ali nazalost nema nikakvih reakcija.Vreme je da se Evropa probudi i da stopira to zlo jer kad se to rasiri bice kasno.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

16.06.2020. 13:54

@balkanac - Nije problem u Hrvatskoj vec u onom tko jedini vidi sto drugi nitko ne vidi.

Mostarac

17.06.2020. 01:48

Balkanac, ne uče oni djecu od malena da mrze sve što nije hrvatsko, nego da mrze sve što je srpsko odnosno pravoslavno.A ti od kojih potiče ta mržnja, koja je nažalost u poslednjih stotinjak godina u nekoliko navrata imala priliku da se "materijalizuje" su katolički sveštenici od najviših do najnižih.