Срамно појашњење Томпсонове ослобађајуће пресуде за поклич “ЗА ДОМ СПРЕМНИ”: На концерту је била добра атмосфера и НИКО СЕ НИЈЕ УЗНЕМИРИО

Новости онлајн

четвртак, 11. 06. 2020. у 15:01

Срамно појашњење Томпсонове ослобађајуће пресуде за поклич “ЗА ДОМ СПРЕМНИ”: На концерту је била добра атмосфера и НИКО СЕ НИЈЕ УЗНЕМИРИО

Фото: Tанјуг/Хина/Мирослав Лелас

Високи прекршајни суд између осталог је изјавио да је полиција у својој жалби занемарила чињеницу да се ради о ауторској песми коју је Томпсон изводио на легално организованим концертима

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ослобађајуће пресуде је стигло: узвикивање није незаконито јер је на Томпсоновом концерту била добра атмосфера и нико се није узнемирио.

- Још нисмо добили правоснажну пресуду у случају Марка Перковића Томпсона, али кад га примимо и проучимо, искористићемо све законске могућности које су нам и даље доступне. То ћемо учинити у комуникацији с надлежним државним тужилаштвом - рекла је гласноговорница Полицијске управе Шибенско-книнске Марица Косор.

Како је ослобађајућа пресуда Високог прекршајног суда (ВПС) у случају Марка Перковића Томпсона постала правоснажна, шибенско-книнска полиција је због повика "За дом спремни на почетку песме "Бојна Чавоглаве", на два концерта, подигла три оптужнице. Ради се о концератима у Книну 2015. и 2016. године и на концерту у Водицама 2017. године, остала је само једна могућност да се осуди та пресуда. Ово је изванредно правно средство за захтев за заштиту законитости, односно преиспитивање коначне пресуде пред Врховним судом.

Међутим, ниједна страна у поступку, па ни полиција у случају Томпсон, не могу поднети захтев директно Врховном суду. Само Државно тужилаштво ексклузивно има право покретања овог поступка. Стога ће, према изјави Косорове, Полицијска управа шибенско-книнска упутити Државном тужилаштву предлог за заштиту законитости, а хоће ли се тај поступак покренути зависи од тужилаштва.

Одлука се доноси на седници кривичног одељења. Ако кривично одељење одлучи да је основана иницијатива Полицијске управе шибенско-книнске, главни државни тужилац Злате Хрвој Шипек упутиће захтев Врховном суду. Врховни суд може предлог одбити или прихватити. Ако Врховни суд прихвати захтев ДОРХ-а, коначна пресуда у случају Томпсон биће поништена и "правно мишљење" Високог прекршајног суда, усвојено на седници 3. јуна свих судија, пало би у воду.

Јутарњи лист јуче је примио копију правоснажне ослобађајуће пресуде Томпсону коју је 2. октобра прошле године донело трочлано веће ВПС-а, којим је председавала судија Анђа Ћорлука. Пресуда је јуче стигла до Општинског суда у Шибенику, одакле је достављена, на њихов захтев.

Према опису полиције која је покренула три прекршајна поступка, Томпсон је у сва три случаја на почетку песме "Бојна Чавоглаве" повикао "За дом", па је застао чекајући да се публика врати - "спреман", а затим викао "спреман". Тако је, према полицији, свесно и намерно подстицао мржњу због националне и верске припадности, јер је овај поздрав коришћен као службени поздрав тоталитарног режима НДХ и као такав укорењен као симбол расистичке идеологије са израженим презиром према другим људима због њихове верске и етничке припадности.

Интересантно је, међутим, да је прво пријављено дело везано за Томпсонов концерт у августу 2015. године постало застарено баш као што је спис био на чекању у ВПС. Високи прекршајни суд сложио се с аргументом нижег Општинског суда у Шибенику, према ком нема нарушавања јавног реда и мира, јер се нико од учесника Томпсонових концерата у Книну и Водицама није жалио или изнервирао због викања "Спремни за дом".


Високи прекршајни суд између осталог је изјавио да је полиција у својој жалби занемарила чињеницу да се ради о ауторској песми коју је Томпсон изводио на легално организованим концертима, као и чињеницу да је песма регистрована при Хрватском савезу композитора. "Познато је да се иста песма са инкриминирајућим уводним стихом током Домовинског рата, током одбране наше земље, изводила свакодневно и у континуитету, подстичући и позивајући на одбрану домовине, без икакве везе са тоталитарним режимом пре педесет година", пише у образложењу коначне пресуде.

Пресудом се такође тражи веће тројице да донесе закључке Већа за суочавање са прошлошћу, које препоручује јаснију нормативну регулацију јавне употребе спорних обележја, "тако да свако ко користи или користи одређене спорне особине у јавном простору може предвидети последице својих поступака", гласи ослобађајућа пресуда Томпсона.

Наводи се да у конкретним случајевима "није доказано да је спорни поздрав који је саставни део стихова песме “Бојна Чавоглаве” коју је оптужени извео изричито повезан са усташким симболима, нити да је нарушавао јавни ред и мир, тим више јер Сведочење испитаних сведока и полицајаца показује да је на концертима владала позитивна атмосфера и да нису примали притужбе грађана. Дакле, у недостатку доказа који би упућивали на другачији закључак, овај суд је одбацио наводе жалбе тужиоца и потврдио првостепену пресуду - закључило је веће ВПС.

(Јутарњи.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације