Мигранти излазе и улазе кад хоће, камп се проширује на српску имовину, њима и вода и струја, а нашим повратницима ништа: Срби огорчени због дешавања код Босанског Петровца

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 06. 2020. у 06:33

Мигранти излазе и улазе кад хоће, камп се проширује на српску имовину, њима и вода и струја, а нашим повратницима ништа: Срби огорчени због дешавања код Босанског Петровца

Камп Липа Фото Влада Уснко санског кантона

Наши сународници поручују да камп у селу Липа мора да буде затвореног типа и да неће да трпе тортуру миграната
ПРЕДСТАВНИЦИ Срба у Федерације БиХ, заједно с мештанима села Липа код Босанког Петровца, одржали су јуче састанак и протестно окупљање код мигрантског кампа у поменутом селу. Близу стотину Срба је послало поруку свим нивоима власти у БиХ да неће више трпети тортуру миграната.

- Камп мора бити затвореног типа. Сада мигранти улазе и излазе кад хоће. То се мора решити. Такође се мора запослити још већи број полицајаца који би обезбеђивали и камп и шире подручје око њега - каже, за "Новости", Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он додаје да је један од закључака с поменутог скупа да се за помоћ обрате Председништву БиХ.

- Упутићемо апел трочланом Председништву БиХ да започне разговоре с представницима Пакистана, Ирака, Ирана и Авганистана о томе да се илегални мигранти из тих земаља иселе из БиХ - поручио је Радановић.

ДО САДА 200 НАПАДА ОДБОР за заштиту права Срба у ФБиХ до сада је евидентирао више од 200 напада на животе и имовину повратника у ФБиХ, које су извршили мигранти из афро-азијских земаља.

Он каже да се, нажалост, камп проширује на приватну српску имовину, што никако не сме да се допусти.

- Мигранти су добили воду и струју у кампу, а српски повратници већ двадесет година од завршетка рата и даље траже инфраструктуру у селима око Петровца јер је нису добили од власти из Федерације БиХ, што је велика срамота - истиче Радановић.

Подршка Србима који живе на подручју ФБиХ стигла је и од председника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића.

- Срби се осећају несигурно у општинама ФБиХ због проблема које изазивају мигранти. Институције на нивоу БиХ нису биле спремне на проблем који се односи на мигранте. Резултат тога је формирање кампова, иако нико у локалним заједницама не жели да прихвати мигранте - рекао је Чубриловић, и изразио наду да ће институције БиХ имати разумевање за Србе у ФБиХ који се осећају несигурно због проблема који на терену изазивају мигранти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dragan Bgd

10.06.2020. 08:34

Samo polako, videcete sta ce biti za par godina. Pa, opet glasajte, znate vec za koga, da mu ime ne spominjem.

NEDIM

10.06.2020. 09:26

Što se lažemo emigranti nisu pali s neba, znamo s kojeg pravaca i no non stop hi guraju u Bosnu da nam zgorćavaju i sad se pravite pametin i dobricama.