Георгиевска: Будућност у бољој сарадњи са Србијом

М. Станчић

недеља, 07. 06. 2020. у 07:38

Георгиевска: Будућност у бољој сарадњи са Србијом
Етничке поделе у Северној Македонији. Највише "српских гласова" и очекује у првој - скопској, и другој - кумановској изборној јединици
СКОПЉЕ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


У СЕВЕРНОЈ Македонији, чије гласачко тело чини око 1,8 милиона бирача, укључујући и оне из дијаспоре, највећа концентрација српског живља налази се у главном граду. У Скопљу, по последњем попису, живи више од 14.000 Срба, а у Куманову, на северу земље, има их десетак хиљада. Зато се, условно речено, највише "српских гласова" и очекује у првој - скопској, и другој - кумановској изборној јединици.

А баш у тој првој, скопској изборној јединици појавило се својеврсно "освежење" у "српској понуди" - кандидатура дугогодишње новинарке редакције на српском језику "Видик" Јавног информативног сервиса МТВ, рођене Београђанке Биљане Георгиевске, која је на листи владајућег СДСМ.

- Највећа коалиција "Можемо", која је апсулутни фаворит на предстојећим изборима, окупила је представнике свих етничких заједница, а шанса да жене чине преко 50 одсто на изборним листама први пут се практикује у историји македонског парламентаризма и представља значајан искорак у политичком деловању - појашњава Биљана Георгиевска, за "Новости".

Она оцењује да је "ово једина опција која је успела да од заробљене државе врати Македонију на колосек евроатлантских интеграција и пружила руку пријатељства свим суседима, што свакако треба искористити и када су у питању односи између Србије и Македоније".

- На тим основама добросуседства треба градити будућност и створити видљив напредак за све грађане региона. Српска заједница одлично познаје све кандидате и њихове резултате и сигурна сам да жели много више и много боље - истиче Георгиевска.

Иначе, још један куриозитет везан је за Георгиевску: њену кандидатуру потписало је више од хиљаду грађана, а подржало ју је десетак невладиних организација Срба, што до сада није забележио ниједан лидер српских странака.

Изборно приклањање "из рачуна" руководстава српских странака је и сада, као и раније, везано за две водеће македонске партије - Социјалдемократски савез (СДСМ) Зорана Заева, који је на челу велике владајуће коалиције "Можемо", и конзервативну десничарску ВМРО-ДПМНЕ и Коалицију "Обнова Македоније".

Српска странка, у оквиру Коалиције "Можемо", рачуна на поновни улазак у парламент лидера Мирослава Јовановића из Куманова. Сигурну добитну комбинацију има и његов суграђанин, Иван Стоилковић, лидер Демократске партије Срба (ДПСМ), али он је на листи опозиционе коалиције предвођене ВМРО-ДПМНЕ. Високо је котиран на изборној јединици у Куманову.


ДЕОБА БИРАЧКОГ ТЕЛА

ДОСАДАШЊУ македонску, односно албанску деобу електората по етничким линијама, на изборима 5. јула донекле нарушава први пут створена заједничка коалициона стратегија СДСМ и албанског покрета БЕСА, односно лидера Зорана Заева и Биљала Касамија. Потписаном априлском декларацијом о заједничком наступу на изборима утемељили су прву предизборну македонско-албанску коалицију, у којој свој удео има и српска странка у блоку "Можемо".


Мирослав Јовановић

Коментари (1)

КИР СРБИН

07.06.2020. 20:36

Тако су причали и милогорци док смо им требали, мора да на ови грко-бугарите нешто треба, а после ножу леђа....