Звезда епидемије нада ХДЗ-а: Берош на изборима у јулу

NovostiOnline/Ј.КЕРБЛЕР

уторак, 02. 06. 2020. у 15:42

Звезда епидемије нада ХДЗ-а: Берош на изборима у јулу

Вили Берош

Хрватска је била једна од најсупјешнијих земаља у првом таласу епидемије, али је на крају установљено да су сви чланови Националног штаба цивилне заштите били чланови ХДЗ-а
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Хрватски министар здравства Вили Берош, апсолутна звезда битке против корона вуруса и до недавна само познати хирург, нова је нада ХДЗ-а на изборима у јулу.


Берош ће у Далмацији заменити на врху листе бившег министра одбране Дамира Крстичевића који се очито потпуно повукао из политике. Иако нема никакво страначко искуство нити је учествовао на досадашњим изборима ХДЗ полаже наду баш у Бероша, који је водио тим епидемиолога и постигао добре резултате у контроли епидемије.


”Прихватићу функције које ми се наметну, а верујем да ће ме бирачи гледати кроз програм”, каже професор Берош, који је и на министарско место дошао пред сам крај мандата ове владе, када је бивши министар Милан Кујунџић имао проблема са пријавом имовине. Одмах како је сео у министарску фотељу почела је криза са коронавирусом, а Берош је окупио тим који је спречио да се епидемија прошири.


Хрватска је била једна од најсупешнијих земаља у првом таласу епидемије, али је на крају установљено да су сви чланови Националног штаба цивилне заштите били чланови ХДЗ-а. Доношене су и неке политичке одлуке, попут погодовања цркви и амнестирања неких директора домова за старе који нису на време реаговали на епидемију, што је довело до смрти многих штићеника. Установило се да су то ХДЗ-ови кадрови, иза којих су стајали и високорангирани чланови странке.


Ако ХДЗ не победи у Далмацији, са Берошем на челу, тешко да ће бити релативни изборни победник,а тиме су и знатно умањене шансе да Андреј Пленковић поново састави владу. Популарност министра који је пореклом са Хвара засигурно ће помоћи странци, али остаје његово неискуство у грубој политици, која поготово избије на виделок пред сваке изборе.