Боки 13 као Нушићев јунак одржао завршну реч: „Суђење мени је позоришна представа за јавност“

М.Станчић

уторак, 02. 06. 2020. у 00:09

Боки 13 као Нушићев јунак одржао завршну реч:  „Суђење мени је позоришна представа за јавност“
У завршници судског процеса у Скопљу за изнуду 1,5 милиона евра од македонског предузетника Јордана Орцета Камчева
Скопље од сталног дописника
    
Бојан Јовановски, познатији као Боки 13, првооптужени у судском процесу мега афере „Рекет“ за изнуду 1,5 милиона евра и прање пара, од македонског предузетника Јордана Орцета Камчева, у завршном обраћању пред већем Кривичног суда у Скопљу у понедељак је рекао да је предмет – „позоришна представа за јавност“.
    
Најавио је да ће захтевати да у истражном затвору у Скопљу одржи конференцију за новинаре, а излагање је почео цитирајући Достојевског, да ће мисли за које се не усуђујемо да их сами кажемо, изрећи пред судом, и како је оценио, „отворити Пандорину кутију“.
    
Завршним обраћањем у поступку „Рекет“ Јовановски је оценио да јавна тужитељица Вилма Русковска оптужницом не може да докаже његову кривицу. Кључни сведок је, како је рекао, „криминогени Орце Камчев“. Тврди да је „Рекет“ политички мотивисан.
    
Боки себе види као „будућег лидера ове државе“, попут јунака из Нушићевих комедија.
    
-Као будући лидер ове државе, стојим у белом као Тито, јер ово није правни већ политички процес због чега сам у притвору, завршне речи дајем без притиска и чисте свести. Да је жив комедиограф Бранислав Нушић имао би материјала за нова дела, уместо “Госпођа министерка“, написао би „Госпођа тужитељица”, уместо “Сумњиво лице, „Сумњиви сведок“ и уместо “Ожалошћена породица“, „Ожалошћена држава”, рекао је Јовановски.
    
Оцењујући да је другооптужени Зоран Милевски, Кичевац, његов партнер и „асистент“ у рекетирању Камчева преносом торби са преузетом готовом тешком 1,5 милион евра, на слободи, (откако је признао дело и осуђен на три године робије), због предизборног политичког програма.
    
У суду је показао фотографију Милевског, „снимљену јуче у Скопљу“, како седи у кафани, откако му је укинут домаћи притвор.

    
- Кичеец је пуштен због политичке агенде, због избора. Слободно шета по Скопљу са својом паравојском и седи са директорима, изрекао је Боки 13.
    
За време притвора, како је рекао, била су му угрожена многа права,па га је тако и бивши премијер јавно назвао - „педером“.
    
-Ако он може јавно тако да ме назове, шта остаје другима. Да ли је Зоран Заев одговарао за говор мржње, упитао је.
    
Његов адвокат Сашко Дуковски је затражио од суда – ослобађајућу пресуду за свог клијента. Указао је на пропусте у поступку процеса „Рекет“ – уз чињеницу да није извршено вештачење мобилног телефона Јовановског, а отптужница је заснована, како је оценио, само на исказу Камчева, „који је на сваки начин  настојао да се спаси затвора у случају „Империја“ где је првооптужени у процесу Специјалног јавног тужилаштва“. Поставио је питање и зашто тужилаштво нема потврду да су Камчеви из банке подигли више од 700.000 евра...
  
                     
„Рекет“ у финалу
    
После готово шест месеци суђења, случај „Рекет“ је у завршници. Пред судећим већем које води Васка Николовска-Масевска као прва и Софче Гаврилова-Ефремова као друга судијка, уз тројицу поротника, у уторак завршно обраћање имаће трећеоптужена Катица Јанева, бивша специјална јаввна тужитељица.
    
Процес је почео 3. децембра лане, против Јовановског за дела „примање награда за противзаконити утицај и за прање пара“ и Јаневе, за злоупотребу злужбеног положаја и овлашћења. Милевски је оптужен за примање награде за против законити утицај, али је на првом рочишту признао дело и већ 4. децембра „добио“ казну од три године затвора...

Коментари (1)

esb-puerto@arcor.de

02.06.2020. 00:25

Dajte mu mandat od 20 godina . Bez obostranog opoziva za skračenje ovig mandata. Ali u čeliji od 8 kvadrata..