СУД БиХ одбио је предлог Тужилаштва БиХ за одређивање једномесечног притвора премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу, ухапшеном у афери "Респиратори", и он је пуштен да се брани са слободе. Иста одлука донета је и за директора Федералне управе Цивилне заштите Фахрудина Солака, и власника фирме "Сребрена малина" Фикрета Хоџића.

Ради се о поступку куповине 100 респиратора из Кине по цени од 10,5 милиона марака. Влада ФБиХ је апарате купила посредством "Сребрене малине" која се бави пољопривредом, а убрзо се испоставило да се коришћење тих респиратора не препоручује за лечење у интензивној нези.

Тужилаштво БиХ осумњичене терети за удруживање због чињења кривичних дела злоупотребе службеног положаја, примање награде за трговину утицајем и других облика користи, прања новца, кривотворење службене исправе или трговачких књига.

На рочишту за одређивaње притвора тужилаштво и браниоци водили су велику правну битку, која је трајала пуних седам сати. Почело је у суботу око 20 часова, а окончано у недељу три сата иза поноћи. Тужилаштво је сумњу заснивало на већем броју доказа у које су уврстили и "Вајбер" комуникацију с Новалићевог мобилног телефона. Нагласили су и да је део порука обрисан након покретања истраге.

Браниоци осумњичених тврдили су да су оптужбе паушалне и исконструисане.


"НАРУЧИЛИ ПАНДЕМИЈУ"


Фадил Новалић Фото Аваз

ФАДИЛ Новалић је пред судом рекао да је фрустриран наводима тужилаштва, па да је само још фалило да кажу да су "наручили пандемију од Кинеза". Сматра да је нонсенс што га терете за прање новца, које по дефиницији значи убацивање "прљавог" новца у легалне токове, а то је, како каже, немогуће учинити уплатом из буџета.