Тужилаштво Северне Македоније тражи да се лекарка Нина Цаца Биљановски казни са 10.000 евра јер је, како наводи, њен одлазак на скијање у Италију узрок избиљања пандемије корона вируса у Клиници за дерматологиију у Скопљу, где је била директор.


Биљановски је била један од првих пацијената заражених корона вирусом у Северној Македонији, а заразила је и друге колеге.


Како наводи македонска Република, Биљановски, коју описује као "политички постављену лекарку", није поштовала прописе владе о избегавању непотребних путовања и одласку у самоизолацију након путовања.


Она је отишла на скијање на север Италије у време када је епидемија тек достизала врхунац и онда је данима ишла на посао.


Такође, додаје Република, она је присуствовала симпозијуму у једном ресторану у Скопљу, на којем је учествовало још стотине стручњака, од којих су многи били старије животне доби.


Биљановски је била приморана да поднесе оставку након што се открило да није поштовала препоруку о самоизолацији по повратку из Италије и да је ишла на посао.