Посланик у Европском парламенту из Истарског демократског савеза (ИДС) Валтер Флего оценио је данас као неевропску и дискриминаторску одлуку аустријске владе да Хрватску не уврсти на списак безбедни земаља за путовање својих грађана.


"Наша земља има једну од најбољих епидемиолошких слика у читавој Европи и свету, из дана у дан приближава се статусу корона-фрее земље, али не налази се на списку сигурних земаља у којима би аустријски грађани провели своје годишње одморе од средине љула, што сматрам непојмљивим", рекао је Флего.


Како преноси Хина, он је на конференцији за новинаре у Пули рекао да одлука аустријске владе "једноставно није у европском духу - дискриминаторска је, нимало солидарна и нелогична".


С једне стране, истакао је, Европска комисија предлаже рекордно велики буџет за спас европске привреде, а с друге стране, државе чланице међусобно једна другу саботирају и постављају себи препреке.


"Не смемо допустити политизовање туристичке сезоне. Зна се где је место политици, а где није", навео је Флего.


Рекао је и да је о том проблему заједно са двоје словеначких колега посланика дописом обавестио Европску комисију и очекује хитну реакцију председнице Урсуле фон дер Лејен.