ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ - ЗАГРЕБ

ХРВАТСКИ здравствени радници, уместо да буду награђени што су се изузетно добро носили у борби против вируса корона, сада се налазе пред смањењем плата. И нису једини, јер влада покушава да изигра и просветне раднике за које су такође обећана повећања плата.

- Ми смо заслужни што је Хрватска брзо отворила границе и омогућили туризму да се спасе, а сада желе да нас казне - тврде синдикални лидери у здравству, док расте огорчење лекара и медицинских сестара.

И док је у Хрватској епидемиолошка ситуација веома повољна и данима нема већег броја нових случајева заражених вирусом корона, грађани су искрено захвални медицинском особљу како се понашало у време кризе. Али, очигледно се национални штаб цивилне заштите веома брзо претворио у политичко тело у служби владајућег ХДЗ. Са друге стране, опозициони СДП сматра да се здравственим радницима плате никако не смеју смањивати, јер су они најзаслужнији што је Хрватска први талас епидемије успешно савладала.

У Хрватској букти нова афера, након што је откривено да је нафта из хрватских извора продавана Мађарима и то за багателу. СДП тврди да је реч о националној издаји.