Хрватско председавање ЕУ је ДЕБАКЛ

Novosti Online / Ј.КЕРБЛЕР

понедељак, 25. 05. 2020. у 17:06

Хрватско председавање ЕУ је ДЕБАКЛ

Фото: ЕПА

Још је месец дана преостало за хрватско председање Европском унијом, а све је више оних који тврде да је реч о дебаклу
ЗАГРЕБ: Од сталног дописника


Још је месец дана преостало за хрватско председавање Европском унијом, а све је више оних који тврде да је реч о дебаклу.


"Након посета Европске комисије Загребу, што је уобичајено, пробајте се сетити иједног предлога, иједне иницијативе хрватског председништва. Није их било. Хрватско председање биће "заборављено", тврди Јошко Клисовић, дипломат и члан СДП-а, који сматра да и декларација усвојена на загребачком самиту није донела ништа ново.


"Пуно је слабија и од оне са солунског самита 2003. године, не спомиње се проширење, само разводњена фраза о европској перспективи".


Чињеница је да је хрватско председање било у специфичним околностима, јер се челници земаља чланица нису састајали, већ су разговарали путем видео конференција. Али, сама Хрватска, која је по први пута председала Већем ЕУ-а, није потицала расправе кључне за будућност Европе па је портал Европска гледишта закључио да је реч о катастрофи. Замера се Хрватској што је ћутала на кршење људских права у земљама источне Европе, а за хрватског се премијера Андреја Пленковића каже да им а ауторитарне тенденције.


Када је реч о самом председавању у Хрватској се о томе готово и не говори. Није то ни предизборна тема за политичке странке, ако се изузме самохвала која долази из редова ХДЗ-а. И за земље у региону загребачки самит био је тема дана само када је одржан, а већ следећег су стизала разочарања што ниједном речи није споменуто проширење ЕУ-а. Све у свему, хрватско председање пролази у знаку празних тема, јер су и кључне договоре о последицама коронакризе постигли Ангела Меркел и Емануел Макрон у изравном разговору.


Након Хрватске, следи немачко председање и сви се надају да ће једна од најмоћнијих земаља ЕУ вратити на дневни ред горуће теме за будућност ЕУ-а. За Хрватску остаје чињеница да је баш за време председања донесена одлука о забрани рада недељном, чиме се придружила најконзервативнијим земаљама ЕУ. Остају и економске последице, јер ће према првим проценама око 5000 људи остати без посла због затворених продавница недељом.


Прочитајте још: Како ће се хрватско председавање ЕУ одразити на европски пут Београда? Одлазећи шеф ЕПП имао посебну поруку за Хрвате


Хрватска није успела чак ни земљотрес у Загребу поставитиу као једну од важних тема за време председања, јер је град остављен на милост и немилост оних који о њему не брину, а о европским средствима за обнову нико и не разговара.

Коментари (2)

čiča

28.05.2020. 16:17

A očekivali ste nešto epohalno , sluge ostaju sluge oni su navikli da slušaju a ne da rukovode , svejedno koga madjare , austrijance nemce , važno je imati gazde