ЗАХВАЉУЈУЋИ напору и помоћи Епархије бихаћко-петровачке, прилозима донатора и верника, завршава се обнова православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну, у Федерацији БиХ. Овај храм изграђен је 1856. године и ово је друга значајна обнова од уништавања у последњем рату.

Епархија се на овај начин припрема за велику прославу значајног датума, 800 година аутокефалности СПЦ, коју планира да одржи у Ливну у септембру. Место није случајно одабрано, јер ливањска црква је трећа по културно-историјској важности у БиХ. Са ризницом од 84 иконе, настале у периоду од 15. до 19. века, представља национални споменик културе.

- Обнова је темељна и свеобухватна, јер подразумева постављање нове фасаде, реконструкцију унутрашњости - чишћење и санацију старих камених плоча, обнову дрвенарије, поправку степеница у унутрашњости звоника, заштиту звоника, електроинсталатерске и друге радове. Звоник цркве је запаљен у последњем рату, па обновљен убрзо по завршетку рата. Након радова на објекту, почеће уређење порте. Тиме ће бити завршена и заокружена обнова овог храма - саопштило је Удружење "Огњена Марија ливањска", које негује и чува традицију Срба ливањског краја.

Садашње радове финансирају Епархија бихаћко-петровачка, коју води епископ Сергије, парохија ливањска и верници, који желе да уреде и унутрашњост, па се планира набавка појединих делова инвентара, као што су стасидије (клупе) за народ и певнице, палионице за свеће и други детаљи. Жеља је да се набаве и нова звона, јер су постојећа напукла због пада током паљења звоника.

Иако у Ливну и целом крају сада живи мали број православних породица, свештенство и верници желе да цркву сачувају од пропадања. Зато се посебно радују повратку старих икона на иконостас цркве.