БиХ се суочава са новом БЕЗБЕДОНОСНОМ ПРЕТЊОМ: Амбасадор БиХ фалсификовао улазне визе за 3.000 Пакистанаца

Novosti online

субота, 16. 05. 2020. у 21:53

БиХ се суочава са новом БЕЗБЕДОНОСНОМ ПРЕТЊОМ: Амбасадор БиХ фалсификовао улазне визе за 3.000 Пакистанаца

Фото: Д. Поздеровић

О овој теми нису хтели да се изјасне ни амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић, ни Министарство иностраних послова
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је открио да су на недавном састанку у Председништву представници Министарства безбедности изнели податак да је амбасадор БиХ у Пакистану, који је Бошњак, фалсификовао улазне визе за 3.000 Пакистанаца, који су ушли у земљу и који су сада озбиљан безбедносни проблем.

"Сад се види колико је било важно што је Република Српска рекла да се на њеној територији не могу задржавати мигранти, нити могу бити мигрантски центри. И откуда 9.000 људи из Пакистана овде и зашто Пакистан неће да их врати", казао је Додик за РТРС.

Он је навео да је за то да се они депортују, јер ће у БиХ направити озбиљан проблем.

О овој теми нису хтели да се изјасне ни амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић, ни Министарство иностраних послова.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је не чуди то што политичко Сарајево ћути и све у вези с мигрантима гура под тепих.

"Зато што то ланчано повлачи одговорност до самог рата. Како су давана документа, ко је долазио у ову државу, ко је био на челу којих институција или који министар у то време, како су се обрели неки овде, како су се они који су се обрели у БиХ ођедном нашли у великим светским терористичким нападима", рекла је Цвијановићева, пренолси РТРС.

Пример за то је Пакистанац Халид шеик Мухамед, који је с кувајтским документима ратовао у БиХ, а након тога, са БиХ држављанством, 11. септембра 2001. године организовао терористички напад у Америци. Због тога, стручњаци за безбедност упозоравају да се не смеју потценити мигранти из ове земље.

“Ово су пакистански војници. Они праве дугорочну стратегију. Они су на овај начин совјетску Црвену армију избацили из Авганистана талибанским покретом. Ако има државе БиХ, она треба да види леђа пакистанском амбасадору и она треба од Пакистана да добије податке о 3.000 људи са лажним идентитетом”, поручио је Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Исти став у априлу је изнео министар безбедности Фахрудин Радончић. Најављујући почетак депортације миграната у земље из којих долазе, посумњао је тада да Пакистан неће сарађивати.

“Ако одбију да сарађују, ја ћу тражити да се пакистански амбасадор прогласи персоном нон грата у овој земљи”, поручио је Радончић.

Међутим, дан касније, амбасадор Пакистана Мухамед Халид Рао пожалио се на Радончића бошњачком члану Председништва Шефику Џаферовићу и министарки иностраних послова Бисери Турковић.

Званичници СДА тада су се бурно супротставили Радончићевом предлогу о депортацији, па је ова прича, наводи РТРС, чини се, завршена и пре него што је почела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Spavj ti i dalje

16.05.2020. 22:33

Nemas ti uvida ni nacina provere, kontrole u izdavanju pasosa, niti si mao za ovih 28 god.,niti ces imati.

Миле О.

17.05.2020. 03:14

Муџедехини спремни сутра за ратничка дејства и тероризам.

CIKASKI KAMIONDZIJA

17.05.2020. 05:37

Ovo je strasno.... A svi mi bivsi Jugosloveni rastrkani o Kanade preko Nemacke do Australije, proterani i posle pobegli sa svojih ognjista.