Хрватски политичари обележили годишњицу Блајбурга, сутра миса у Сарајеву: Не могу да прежале усташке злочинце

Ј. КЕРБЛЕР

петак, 15. 05. 2020. у 23:59

Хрватски политичари обележили годишњицу Блајбурга, сутра миса у Сарајеву: Не могу да прежале усташке злочинце

Сећање на режим Павелићеве НДХ

Протест Светског јеврејског конгреса због величања НДХ режима
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ - ЗАГРЕБ

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић у Добрави код Марибора, премијер Андреј Пленковић у Мацљу, на граници са Словенијом, а десничари окупљени око певача Мирослава Шкоре на загребачком гробљу Мирогој.

Тако су хрватски политичари обележили 75-годишњицу догађаја у Блајбургу, где су настрадали усташки војници, међу којима и многи највећи злочинци из Другог светског рата, када су бежали из Хрватске на крају рата.

Милановић је положио венац за поратне жртве Другог светског рата на гробљу крај Марибора. Још док је био премијер, Милановић никада није желео да оде у Блајбург.

Иначе, овогодишња традиционална комеморација у Аустрији ће изостати због епидемије вируса корона.

Премијер Андреј Пленковић, са члановима владе, положио је венац код заједничке гробнице у Мацљу, где су настрадали многи усташки војници, али и цивили који су им се придружили. Ту су пронађени остаци 1.163 особе.

ЖРТВЕ НДХ УОЧИ суботње мисе за "жртве Блајбурга", у сарајевској Катедрали у центру града постављена је велика потресна фотографија о злочинима током режима Павелићеве НДХ. Савез антифашиста и бораца Народноослободилачког рата у БиХ најавио је да ће у суботу у подне организовати комеморативни мимоход у знак сећања на грађане убијене током власти НДХ.

Комеморација за усташку војску и војнике, али и цивиле настрадале после рата, одржаће се у суботу на Мирогоју, а покровитељ је Хрватски сабор. Пре овог обележавања, званичном Загребу стигло је упозорење Светског јеврејског конгреса да се не велича усташки режим. Јевреји су изразили и огорчење спознајом да се у Хрватској не величају они који су допринели успону јаке и моралне земље, већ они који су били активно укључени у режим који је усмртио стотине хиљада недужних људи.

Кровна јеврејска организација је пре данашњег скупа у Загребу, али и у Сарајеву, изразила став да је немогуће схватити како је Хрватски сабор изгласао закон и од свих слободних дана у години изабрао онај који обележава догађаје из Блајбурга као датум успомене на жртве пале за слободу и независност Хрватске. Протестује се и због тога што поштовање у Хрватској добијају они који су као фашисти покушали да очисте Хрватску од Срба и Јевреја.

Предлог резолуције о поштовању жртава усташког режима, коју су припремили посланици Клуба Наша странка - Независни блок, изазвала је буру на седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Председавајући Дома Небојша Радмановић (СНСД) рекао је да српски посланици не могу да гласају за ову резолуцију када су, каже, сви третирани на исти начин.

- Где су српске жртве у овој резолуцији? Био је то не само злочиначки подухват и фашистички злочин, него је и написано да ће бити геноцид. Ово није дневнополитичко питање, већ суштинско - казао је Радмановић.

Катедрала Срца Исусовог у Сарајеву Фото ТНТ портал

Резолуцијом се подсећа на фашистички карактер усташког режима Независне Државе Хрватске, милионе жртава фашистичких режима, од којих су многобројне жртве из БиХ.

Резолуција позива представнике Католичке цркве у БиХ да преиспитају иницијативу за одржавање мисе за тзв. блајбуршке жртве у Сарајеву и да се од тога уздрже.


СТРАХУЈЕ ЗА ЖИВОТ

КАРДИНАЛ Винко Пуљић који треба да предводи мису у Сарајеву каже да због бројних претњи страхује за живот. Протест због мисе на којој ће бити свега двадесетак особа исказали су готово сви политичари из БиХ, осим оних из ХДЗ-а БиХ.

Коментари (2)

Miki

16.05.2020. 21:13

Ova misa u Sarajevu je dokaz da i tamo ima veliki broj Ustasa medju gradjanima a i u vlastima Sarajeva i sire.

Вучко

17.05.2020. 18:51

Хрвати стварно нису нормални. Шта им ово треба? Све знам, и све ми је јасно, и ко су и шта су, али да толико инсистирају на усташкој прошлости, и дижу је на ниво државне прославе, не разумем. И у Немачкој оперишу неонацисти, дакле те идиотске идеје тешко се гуше, али да државни врх поносно слави дан када су побијени највећи крволоци у историји, је клиничко лудило.