Комплетна посада теретног брода “Будва” на коме је протеклог викенда немачка полиција запленила 500 килограма кокаина, требала би бити замењена у суботу- 9.маја, сазнају Новости. Замена посаде планирана је у Португалу, у чијим водама би брод “Будва” требао бити следећег викенда пловећи из луке Хамбург ка Нигерији.


У компанији “Барска пловидба” у чијем власништву је брод “Будва” потврдили су информацију “Новости” да планирају замену комплетне посаде, али у овом тренутку не могу детље прецизирати јер чекају одобрења и сагласности португалских власти. Такође, у процедурама замене посаде због епидемиолошке ситуације укључено је црногорско Национално координационо тело за заразне болести.


Компанија “Барска пловидба” у сарадњи са Монтенегро Ерлајнс спремна је да организује ванредни лет из Подгорице ка Лисабону што би се свакако искористило и да се сем посаде брода “Будва” у Црну Гору врате црногорски држављани који су због пандемије остали у Португалу.


-Уколико добијемо потребна одобрења од португалских власти, наша посада из Црне Горе кренула би у суботу ујутро авионом Монтенегро аирлинес за Лисабон, из којег треба да се организује превоз помораца до португалске луке, рекао је Новостима извршни директор Барске пловидбе Тихомир Мирковић.


Према његовим речима, поморци који су на броду “Будва”, њих 22, ангажовани су дуже него што је уговором дефинисано, а разлог је пандемија корона вируса због које није било могуће раније слати смену.-Уколико не успемо да реализујемо смену посаде у Португалу, у Нигерији то је скоро неизводљиво, а и трошкови би били много већи, казао је Мирковић.


Упитан, да ли заплена дроге на броду “Будва” разлог да компанија искрца комплетну посаду, Мирковић је одговорио да је превасходне разлоге замене посаде претходно објаснио.


-Свакако то је било немило дешавање, све се то негативно одразило и на посаду која је ангажована, као и на компанију, казао је Мирковић.

Подсетимо, прошлог викенда немачка полиција је на броду “Будва” запленила пола тоне кокаина, а због сумње да је шверцовао дрогу ухапшен је поморац из Бара Младен Радуловић (45). Процењује се да је вредност дроге око 50 милиона евра.


Заплена је потврдила оперативна сазнања немачке полиције, која сарађује са колегама из Америке и других европских земаља, као и црногорском полиције.


На дан кад је дрога заплењена медији преносе да су инспектори Сектора за борбу против организованог криминала и корупције (СПБОК) пре више од два месеца са партнерским службама поделили информацију о припреми кријумчарења пола тоне кокаина из Јужне Америке ка Европи.ВЕЋА ВРЕДНОСТ ЗАПЛЕЊЕНЕ ДРОГЕ НЕГО БРОДА


Претресом брода у Хамбургу у једном од делова теретног простора, сакривен иза преграде која има метални поклопац осигуран са десетак великих шарафа, пронађено је укупно 500 килограма кокаина упакованог у водоотпорне вреће. Према писању немачких медија, ту су били и конопи, плутаче и ГПС предајник, па је полиција закључила да дрога уоште није ни требало да стигне у Хамбург, већ да пре тога буде избачена са брода у море током његовог проласка поред холанске и немачке обале, а требала је бити покупљена брзим глисерима.


За сада се зна да је дрога на теретни брод “Будва” укрцана у бразилској луци Сантос, заједно са расутим шећером који је црногорски брод превезао за луку Казабланка. Шећер је искрцан у Мароку, а на броду је остало скривено пола тоне дроге, коју је у Хамбургу запленила немачка полиција.


Вредност заплењене дроге већа је од тржишне вредности брода.