Матуранти у Црној Гори незадовољни су одлуком Министарства просвете да се са провером њиховог знања почне 20. маја, јер сматрају да је четворогодишње градиво немогуће за 20 дана спремити, па од надлежних траже да промене одлуку и укину испит.


- Kако спремити четворогодишње градиво за непуних 20 дана? Kако да човеков мозак прими толико информација за тако кратко време? Јесте, учили смо четири године, трудили се, радили. Али и сами знамо да човеков мозак одбацује неке информације да би на њихово место могле доћи нове.


Све треба обновити, читати, анализирати и све за 20 дана? Научите нас како. Ми нисмо били поштеђени свакодневних обимних домаћих задатака, већ смо третирани као и сви остали ученици, те самим тим нисмо имали довољно времена да се посветимо испиту.


Трудимо се, али просто не иде. Шта да радимо? Где да нађемо излаз? Чује ли нас ико? Ми сматрамо да матурски испит свакако није знања, а поготово не у оваквој ситуацији. Зато би генерацијски желели да се матурски испит укине због новонастале ситуације. Шта ако само један ђак од Рожаја па до Улциња буде заражен новим вирусом после одржавања испита?


Да ли смо сто посто сигурни? Kако ћете онда родитељима и нацији објаснити ваше одлуке?


Више хиљада гласова проговорило је из само неколико усана, хиљаде младих људи се ујединило да се избори за исти циљ, за укидање матураких испита. Од вас не тражимо много, само мало слуха и разумевања, поручују матуранти Црне Горе.