ПЉЕВЉА - Уочи великог празника Св. великомученика Георгија, испред пљеваљских храмова службеници полиције поново су кренули са притисцима на свештенство и верни народ, саопштили су из Пљеваљског одбора за одбрану светиња.


-Спроводећи нечију усмену наредбу о забрани уласка у храмове, без јавно саопштене и презентоване одлуке било ког органа, спречавају да се, уз поштовање свих наложених превентивних мера, грађани ове државе који су православни верници достојно припреме за прослављење породичног свеца заштитника. На темељу безакоња које се покушава увести у Цркву народ се још од Васкрса спречава да уђе у храмове, иако то није случај са другим верским заједницама, али ни са кладионицама, продавницама, градилиштима- наводи се у саопштењу Пљеваљског одбора за одбрану светиња.


Из Одбора подсећају да је Св. великомученик Георгије крсна слава многих становника Пљеваља и они апелују на породице у Пљевљима да не прекидају своју крсну славу, коју су им преци очували у много тежим временима и предали је у аманет својим потомцима.


-Ове године прослављамо је у породичном кругу, али најдражи гост нам ипак долази. Тај гост је Светитељ и Победоносац – заштитник наших породица, и у његову част припремамо славски колач и жито, а пред његовом иконом прислужујемо кандило и славску свећу- наводи се у саопштењу додајући да уколико посустанемо сцене у којима полицијски службеници одређују када ће и ко улазити у храмове и молити се Богу наставиће се и када за то не буде никаквих формалних разлога.


-Морамо остати храбри и истрајни до краја и сетити се жртве Св. великомученика Георгија, који је управо због своје вере у Васкрслог Христа претрпио велика мучења и страдања. Његово име слави се зато широм Васељене, а сви ми који му се молимо треба да га видимо као узор и да се храбро носимо са искушењима у којима се налазимо. Не губимо веру у Господа који нас никад неће оставити. Победиће народ који слави Победоносца! Христос васкрсе! Не дамо светиње! Срећна слава“, закључује се у саопштењу из Пљеваског одбора за одбрану светиња.