Апликација за помоћ женама: Кликом до спаса

Novosti Online / М. С.

субота, 02. 05. 2020. у 23:20

Апликација за помоћ женама: Кликом до спаса
МУП Црне Горе и УНДП покренули мобилну апликацију ''Буди сигурна'' за шртве насиља
Влада Црне Горе, Министарство унутрашњих послова и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) представили су мобилну апликацију „Буди сигурна“, која омогућава жртвама насиља да на само један клик затраже помоћ. Порука са бројем телефона и тачном локацијом стиже директно Националној СОС линији за жртве насиља у породици, чије активсткиње ће одмах контактирати особу која је затражила помоћ. Професионално особље обучено је за поступање у оваквим ситуацијама, а сви подаци су у потпуности безбедни и поверљиви. Апликација је доступна за кориснике андроид уређаја и може се преузети одмах, а за иОС ће бити доступна ускоро.

Ово је део заједничког саопштења МУП Црне Горе и УНДП поводом представљања апликације и покретања промотивне кампање.

- На овај начин, желимо да укажемо да насиље није приватна ствар. Насиље је проблем свих нас и друштва у целини. Зато нам је циљ да овом апликацијом охрабримо и подстакнемо жртве да насиље пријаве. За полицију, одговорно и хитно поступање по свакој пријави насиља, као и примена хитних мера, је приоритет. Зато је моја порука жртвама насиља – обратите се за помоћ и будите сигурне и заштићене, изјавио је приликом представљања апликације министар полиције Црне Горе Мевлудин Нухоџић.

- Апликација „Буди сигурна“ пружа још један канал путем ког жртве насиља могу да се брзо и једноставно обрате за помоћ и подршку, без обзира на место и време када се нађу у опасности. На само један клик, потенцијална жртва ће добити сву потребну подршку, која ће бити обезбеђена путем Националне СОС линије.. Иако је апликација настала у вријеме пандемије, она представља трајно решење: Ми у УНДП смо изузетно задовољни што ће ова апликација наставити да се користи и пружа канал за безбедну комуникацију, путем ког жртве могу затражити заштиту и након што ова криза прође“.Позивам све грађане Црне Горе да покажу нулту стопу толеранције према насиљу над женама, каже стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова.

Према њеним речима Апликација има низ могућности, укључујући опцију да корисници додају и број особе или организације од поверења, којима се могу обратити уколико су у опасности. Такође, апликација нуди информативни и едукативни садржај, укључујући све важне контакте, информације о правима жртве, практичне савете, видео упутства за самоодбрану, али и све детаље Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици. Овим кровним документом прописане су све процедуре и дефинисана институционална сарадња у вези с породичним насиљем и насиљем над женама.