Посланици владајуће већине из РС: Повући одлуку о замени српских чланова ЦИК БиХ!

NovostiOnline/С.М.

понедељак, 27. 04. 2020. у 17:31

Посланици владајуће већине из РС: Повући одлуку о замени српских чланова ЦИК БиХ!

Фото РТРС

Судови у БиХ требало би да ставе ван снаге одлуку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да српске чланове Централне изборне комисије БиХ
Судови у БиХ требало би да ставе ван снаге одлуку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да српске чланове Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Бранка Петрића и Новака Божичковића замене Јованом Калабом и Вањом Бјелицом Прутином, сматра посланик у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Бурсаћ Новаковић.

Она каже да је овом одлуком Представничког дома, на предлог СДС посланика Драгана Мектића, нарушен легитимитет ЦИК БиХ.


-Легитимитет је нарушен самим тим јер сте изабрали особе које немају легалитет нити легитимитет, рекла је Новаковићева.


Према њеним речима, изабрани су људи који не одговарају по Изборном закону, јер немају потребно искуство, те да један од њих долази директно из странке – ПДП, а други из кабинета бившег министра у Савету министара Мирка Шаровића.


-Све што се могло у изборном процесу, то двоје људи је прекршило, а правити посао са СДА на такву тему свакако не може без одређене цене по Републику Српску, коју су представници СДС и ПДП, изгледа, опет спремни да плате, рекла је Новаковићева.

Она је истакла да политичко Сарајево има тежњу и мисију да све процесе у БиХ стави под своју контролу и да их води у себи жељеном правцу.


-Одлука Представничког дома је донесена у моменту када је била објављена одлука о јавном позиву и објављен правилник о раду комисије која је требало да Представничком дому предложи нове чланове, рекла је Новаковићева.


Посланик СНСД у ПД Парламента БиХ Сања Вулић рекла је да је одлуком овог о заменик чланова ЦИК прекршен и Дејтонски споразум, те да она и њена странка неће одустати од борбе против те одлуке.


-То су наметнути чланови ЦИК који нису у складу ни са каквим законом нити парламентарном процедуром и то је предлог само једног посланика, рекла је Вулићева.

Председник ДНС и посланик у Парламенту БиХ Ненад Нешић изјавио је да ова партија сматра да уколико Парламент БиХ бира чланове ЦИК да то треба да буде из реда правника и експерата за изборни процес.


Фото ДНС


– И да то треба да буде двотрећинском већином, то јест да то треба бити консензус и опозиције и власти. На тај начин би обезбедили и легимититет и кредибилитет Центарлне изборне комисије, а и самог изборног процеса, рекао је Нешић и додао да је избор било ког органа који предстваља политичку вољу без обзира да ли ове или оне политичке опције не може гарантовати легитимност тог органа ни спровођење фер избора.