Хрвати признали: Српско небо сигурније од хрватског

Novosti Online

понедељак, 20. 04. 2020. у 15:30

Хрвати признали: Српско небо сигурније од хрватског

Александар Вулин и Дамир Крстичевић

Међу најаве великих и болних резова због пандемије коронавируса, портал Danas.hr сврстава и изјаву хрватског министра одбране Дамира Крстичевића
Хрватски портал Danas.hr објављује данас текст под насловом “ГУБИМО СВОЈЕ НЕБО: Крстичевић забио задњи чавао у лијес Хрватског ратног зракопловства” у коме упоређује снаге српског и хрватског ратног ваздухопловства и у том погледу даје значајне предности Србији. Наиме, међу најаве великих и болних резова због пандемије коронавируса, портал сврстава и изјаву хрватског министра одбране Дамира Крстичевића који је најавио да планира до даљњег одгодити поступак набавке борбених авиона!


Та вест је, како портал наводи, одјекнула као гром из ведра неба, управо из разлога што би она могла значити крај ратног ваздухопловства Хрватске или бар његове ловачке компоненте, јер су ресурси МиГ-21, ремонтовани у Украјини, на измаку снага и ресурса. И док је набавка нових борбених авиона била актуелна, било је сумњи да ли ће ти мигови издржати до доласка нових авиона, а сада, када је поступак набавке одгођен на неодређено време, Хрватска ће ускоро остати без ловачке авјације, закључује аутор текста на порталу Danas.hr Жељко Приморац.


У исто време када и Хрватска, у обнову ловачке авијације кренула је и Србија, наводи портал, али је Србија, за разлику од Хрватске, успела у релативно кратком времену да реализује набавке модерног наоружања “са свих страна свијета и у свим војним секторима”. Посебно је за ово поређење два ратна ваздухопловства, значајна обнова ловачке авијације Војске Србије набавкама модернизованих авиона МиГ-29 из Русије и Белорусије, а ту су и беспилотне летилице великог радијуса дејства из Кине, од којих неке имају, пише портал, могућност дејства навођеним ракетама и бомбама.


У тексту се констатује да је Србија, упркос претњама САД, успела реализовати и обнову противваздухопловних система, набавком моћног руског ракетно-артиљеријског система Панцир С1.


“Срж данашње српске политике је балансирање између истока и запада”, наводи портал, тако да је Србија приликом војних набавки водила рачуна да “мало купују с истока, а мало са запада. Приликом набавке девет хеликоптера одлучили су се за Еуроцоптерову Пуму, али су од Руса набавили и Ми–35 и Ми–17”. Тако је Србија и при набавци противваздухопловних система балансирала истом логиком, “мало исток, а мало запад”, па је од Русије набавила Панцир С1, а од Француза Мистрал 3.


Портал наглашава да је Србија све наведене набавке реализовала у периоду од четири, пет година. А само пре пар година, све је изгледало другачије, јер је Хрватска своју предност видела у чланству у НАТО-у.


Овај обрт и успех Србије и министра одбране Александра Вулина у обнови оружаних снага, како портал наводи, могућ је захваљујући подршци коју је министар имао од комплетне српске политичке сцене, председника, премијерке и осталих чланова владе, док је министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић, иако према виђењу портала у предности приликом преузимања дужности над српским министром одбране, остао без такве подршке хрватске владе и зато ће остати упамћен да је баш под његовим министровањем Хрватска остала без борбене авијације.


Коментари (29)

Po...cetnik

20.04.2020. 19:14

@sMiley - Ma nama nije mogao nista ni F117 a ne F35. Nemoj opet da se izvinjavamo sto nismo znali da je nevidljivi.

Горки

20.04.2020. 16:04

Поцркаће од муке. Ово ће им теже пасти од короне.

Истина

20.04.2020. 16:09

Узгред и "економска истина" да Хрватска има око 25% већи БДП али и задуженост од готово 80% БДП док данас Србија има задуженост око 45% БДП тако да испада да и од мање зараде Србији остаје више. "Проблем" (који је ваљда предност) је 2 пута већи број становника у Србији па се тај вишак прихода мање "осећа" али ипак све више "види". Пре 5-6 година Србија је имала мање приходе и много веће дугове! О заслугама за данашње и "заслугама" негдашње стање не вреди говорити!

Syam

20.04.2020. 16:10

Zasto se nasi mediji uopste I bave Hrvatskom? Zar nemamo ni malo dostojanstva? Taj narod je kroz istoriju pokazao da nas ne prihvata kao ljudska bica a mi opet guramo nos tamo gde ne treba. Oni su se jasno I glasno izjasnili da ne zele nista sa nama. Pa zasto ih mi uopste spominjemo. Ne treba mrzeti nikoga ali ne moramo ni govoriti o onima koji nas toliko preziru.

TonySoprano

20.04.2020. 16:11

samo što na vaše niko neće da udari jer na vas niko nije i ne može da bude ljubomoran

Vujkov Slobo

20.04.2020. 16:27

Plus sto se ovde ne spominje da je Srbija uspela znacajno da obnovi jurisnu komponentu sa avionima Orao i G4 kao i skolsku sa uvodjenjem u 252 eskadrilu novih klipnih aviona Lasta.

Bonaparta3@gmail.com

20.04.2020. 16:27

Brzo, veoma brzo će Hrvati zakucati na vrata Srbije, kao što su mnogi kada je Korona napala ovaj region da Srbija vrši vazduhoplovni nadzor iznad Hr. Leteće srpske 29 ke iznad Zagreba.

Janko

20.04.2020. 16:31

Koliko je ovaj hrvatski portal profesionalan i ozbiljan, govori njihov podatak da smo kupili 9 komada helikoptera Puma što svako.može da izgugla za par sekundi i vidi da to nije tačno

Владо

21.04.2020. 05:19

@Janko - Хајде прочитај још једном реченицу гдје се помиње 9 хеликоптера али полако, са разумијевање! Не знам колико је хеликоптера набављено али у тој реченици не пише 9 пума већ 9 свих врста...

milic

20.04.2020. 17:29

Ako je nase Srpsko nebo sigurno onda je i vase Hrvatsko . Ne postoji ni jedan razlog da bude drugacije mi moramo napraviti veciti mir i odnose najbolje. Korona je nas zajednicki neprijatelj protiv toga se treba boriti.

Somborac

20.04.2020. 21:04

@milic - Da ratujemo sa Hrvatima, ne! Zajedno sa njima u bilo kom obliku ne na milioniti. Daleko im lepa kuca, ni manje ni vise.

Pera

20.04.2020. 18:26

Lepo ste primetili, Hrvatska je članica NATO i kao takva deo sistema kolektivne bezbednosti ovog saveza. Srbija pokušava sa postizanjem vojne neutralnosti, ali ne može da računa na bilo kakvu direktnu pomoć neke druge armije, s obzirom da je okružena zemljama članicama NATO. Znači, i sa modernijom avijacijom smo i dalje u vrlo kompleksnoj situaciji.

Sve Ili Nista

20.04.2020. 19:34

A sta su priznali kada se zna to. Realno migovi 21 i migovi 29 ne mogu toliko da se porede ( jes najbitnije je kalav je pilot), ali poenta imamo i vise aviona mozda zastarelih ali za čuvanje neba ( vazdušnog prostora) sasvim dovoljno

Kontra

21.04.2020. 07:22

Dnevno je desničarski portal koji se boji da RH ne odustane od kupovine F16 i počene plaćati NATO paktu da im čuva nebo šta je za jednu tako malu državu i najbolje i najjeftinije i najbezbednije.

Ruben

22.04.2020. 14:00

Srpsko nebo plemenito cuva njihov bog-drug tito.On njihovo nebo cuva da nastavi da ih gruva

Milan M

07.05.2020. 09:31

S"obzirom na to koliku su teritotiju izvukli iz Jugoslavije malo bi im bilo 4 eskadrile novih lovaca , 4 S-300 i 56 buk-ova ili pandani u vidu Patriota i Mistrala zapadnih