ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У ХРВАТСКОЈ је вирус корона ушао у старачки дом у Сплиту, и њих 350 је евакуисано. Вирус се невероватном брзином ширио међу људима у дому, па је око 50 корисника пребачено у КБЦ "Сплит" пошто је 10 особа заражено, међу којима су неки хитно пребачени на респираторе у болнице. Једна особа је преминула.

Ширење заразе у сплитском дому изазвало је шок у Хрватској. Сада се испоставило и да је директор дома Иван Шкарачић добио посао не због стручности већ због чланства у ХДЗ, јер као дипломирани филозоф нема никакве квалификације за ту дужност.

Хрватска и поред најновијег случаја ублажава мере, па пијаце почињу са радом, а размишља се и о покретању производње и продаје одмах након Ускрса.

- Србија има строже мере од Хрватске, кренули су оштро војним мерама која могу код грађана да изазову револт, што ја мислим да није примењено у нашој ситуацији. Ја то не бих препоручио епидемиолошки - казао је др Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство, који свакодневно координише борбу против вируса у Хрватској поредећи ситуацију у две земље, али додаје и да је "епидемиолошка ситуација у Србији лошија од наше".

У Хрватској је смртност мало виша од један одсто, а Цапак каже да је у комшилуку "боља" само Мађарска.

Иначе, У Хрватској је регистрована 61 новооболела особа од вируса корона и сада их је укупно 1.343.

Хрватска је одложила Загребачки самит у мају, на којем је Европска унија требало да расправља о свом даљем проширењу. Самит је требало да буде одржан 6. и 7. маја. Хрватска ће сада покушати да организује скуп у јуну.