ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


У Хрватској су отворене пијаце, а најављено је попуштање мера по узору на аустријски модел. То би значило да ће већ након Васкрса бити отворене неке продавнице, а почетком маја и шопинг центри, хотели и неки угоститељски објекти. ”Тражимо баланс између попуштања мера како би живот ишао даље”, каже Давор Божиновић, шеф Националног штаба цивилне заштите, с тиме да се још не планира отварање школа и факултета.


Да треба и даље бити опрезан упозорава и хрватски премијер Андреј Пленковић, који каже да је Хрватска до сада рестриктивним мерама успела успорити ширење заразе. ”Није ово утакмица која траје кратко”. Првог дана како је у Загребу делимично отворена највећа пијаца на Долцу рибари су делили рибу, јер им није омогућена продаја, а велике количине свеже рибе биће бачено.


Када је реч о вирусу он се поново шири у здравственим установама, па су у Сплиту заражена два лекара, а вирус је присутан и у болници у Книну. Иако у карловачкој жупанији три дана није било оболелих сада је откривено да је заражена 1,5 годишње дете из околице Огулина. До сада је 17 жртава коронавируса у Хрватској, али већина су стари и болесни људи.


Не треба се радовати прерано”, упозорава др. Иван Ђикић, познати хрватски научник, а епидемиолози упозоравају да не сме бити опуштања ни за време Васкрса. У Сплиту је један свештеник позивао грађане да дођу на мису, а када је интервенисала полиција вређао их и проклињао ”казниће вас бог”.


И у Словенији вирус посустаје, до сада је 1059 заражених, тиме да је 38 нових случајева. И у Дежели размишљају да ублаже мере и започну производњу, како би економске последице биле што мање. На граници са Хрватској поставља се додатна ограда, јер се Словенци боје да ће након епидемије уследити већи имигрантски талас.