Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас телефонским путем са министром за заштиту животне средине и енергетике Хрватске Томиславом Ћорићем о намери ове земље да изгради одлагалиште за радиоактивни и нуклеарни отпад на локалитету Трговска гора, у непосредној близини границе са БиХ.

Кошарац је рекао да је упознат са недавном одлуком ресорног Министарства Хрватске да уступи локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне елекртане ''Кршко'' ради израде студије утицаја на животну средину.

Он је апострофирао да је став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ да је намера Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у непосредној близини границе потпуно неприхватљива, те изразио незадовољство чињеницом да Хрватска не одустаје од бившег војног складишта Черкезовац као преферентне локације за спорно одлагалиште.

Он је информисао Ћорића о проценама да ће изградња одлагалишта на Трговској гори угрозити 250.000 становника у 13 општина у сливу реке Уне и да ће негативно утицати на животну средину, али и да је реч о озбиљном безбедносном проблему, будући да се ради о врло трусном подручју.

Кошарац је поручио да ће инсистирати на формирању правно-експертског тима у БиХ који ће се бавити овим отвореним питањем са сусједном земљом, као и на привржености Конвенцији о процјени околинских утицаја у прекограничном контексту , којом се Хрватска обавезује да ће сарађивати са БиХ, као заинтересованом страном.

У случају да Хрватска буде инсистирала на предметној локацији, Кошарац је поручио да ће БиХ покренути међународни арбитражни спор, те да се нада да ће ово питање ипак бити решено дипломатским путем.