Епидемија под контролом: Додатно попуштање мера у Хрватској

Novosti online / Ј. КЕРБЛЕР

понедељак, 06. 04. 2020. у 13:58

Епидемија под контролом: Додатно попуштање мера у Хрватској

Узимање узорака у Загребу / Фото Танјууг-АП

Пошто нема значајнијег пораста заражених, у хватским градовима отвориће се пијаце, али ће продавци бити физички удаљени од купаца. Загреб додатно погађа и пропуцавања надлежних око санирања последица земљотреса

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Већ ове седмице у свим хрватским градовима отвориће се пијаце, али ће продавци бити физички удаљени од грађана. У Истри се већ сада користе киосци, а биће омогућено и да пољопривредни производи са села буду допремани до градова.


Број заражених за сада је под контролом и у Хрватској и Словенији, с тим да је у Дугој Реси крај Карловца заражена двомесечна беба. У КБЦ Ребро одлучено је да породиље које су позитивне иду на царски рез, како се не би заразиле бебе при порођају. Нема значајнијег порастазаражених ни у Далмацији, иако их је и даље петнаестак дневно, а најављено је и додатно попуштање мера ако следећих дана буде мање заражених. У три хрватске жупаније већ неколико дана нема нових случајева оболелих.


И даље је најтеже у Загребу, где се грађани сами боре са последицама земљотреса, док траје препуцавање градоначелника Милана Бандића и ресорног Министарства градитељства ко ће и како санирати последице потреса. Свако јавно појављивање првог човека Загреба изазива оштре реакције новинара и јавну свађу са њима, пре свега зог Бандићеве изјаве да су грађани погођени земљотресом сами криви за то. ”Да је био само један степен по Рихтеру више цели центар Загреба био би сравњен са земљом”, каже Бандић.


Словеначки епидемиолог Милан Крек упозорава да у овој земљи не умиру само стари, већ је међу тридесет умрлих и доста младих људи, који су до заразе били сасвим здрави.


”Да нисмо правовремено реаговали, било би 480.000 заражених и готово 90.000 мртвих”, тврди Крек. Број новозаражених пада и у Словенији, па се и тамо размишља да неке мере буду ублажене. Врх епидемије очекује се за неколико дана, а тада би Словенци, по примеру Аустријанаца, могли да крену у нормализацију живота.
Коментари (1)