Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је да догађаји везани око епидемије вируса корона која је приморала људе да се изочују и повуку, обавезује верни народ да појача молитве, пре свега за оне који су оболели од короне, као и за оне који се брину о њиховом здрављу.

- Ми увик поштујемо струку, поруке лекара и кризног штаба. Знамо колико је одговорна ситуација, колико је озбиљна за све, али исто тако желимо да у данима ове велике кризе нагласимо значај вере и светиња - рекао је владика Јоаникије за Радио "Светигору" у новој интернет литији која се емитује уживо на том радију и званичним Фејсбук и Инстаграм страницама под називом "Не дамо светиње".

Владика се тренутно налази у самоизолацији након повратка из Украјине у Манастиру Ђурђеви ступови.

- У оваквим оклностима треба појачати молитве и показат солидарност, без обзира не политичку и верску припадност.

Молитве и свете тајне имају чудотворно и исцелитељско дејство. Самоизолација је потребна, али она је за многе јако тешка. Људи су усамљени. То има своје психолошке последице, али управо због тога треба да појачамо нашу молитву једни за друге. Надам се да ћемо после ових искушења изаћи још много јачи.

Владика се осврнуо и о служењу на Васкрс додајући да ће бити богослужења, али да ће се обављати онако како се буде могло, у складу са приликама. Он је поручио да уколико се не постигне договор и решење око спорзног Закона о слободи вероисповести којом би били задовољни и Црква и власт, литије ће се наставити.

Прочитајте још: Порука Цркве верницима у Црној Гори: Чекајмо Васкрс у дисциплини коју траже лекари, они показују истинско братољубље


- Немамо другог начина, осим позивајући на дијалог и осим овог сведочења да се не слажемо с овом неправдом која нам је нанесена. Морамо ту неправду да исправимо, због свих верујућих, али и због свих вера и саме Црне Горе - нагласио је епископ Јоаникије.