Бар - Први пут у историји на католички Ускрс, на светим мисама неће бити присутни верници.  

На жалост, први пут у историји  католичке цркве, овако се нешто дешава – вирус је озбиљна претња за цели свет. Ово је казао новинарима Надбискуп барски и управитељ Которске бискупије монсињор Рок Ђонлешај.

-Ми славимо Ускрс 12. априла. Вазмено тродневље које се слави током три дана којем претходи Коризма, а окруњује се светковином Педесетнице, односно Духова – не може се одгодити. На  Цвијетницу, 5. априла. Света миса и благослов гранчица обављен је у цркви Светог Николе и у околним жупама, али без присуства верника. Благословљене гранчице оставиће се пред црквама, на лепо уређеним местима, како би верници могли доћи и носити их дома. Распоред Свете мисе је свуда редовни као и сваке недеље, а код нас у Бискупади у 10 сати, казао је надбискуп Барски додајући да се ове године неће  славити  посвету уља.

- Одгодићемо је, а о новом термину биће верници правовремено обавештени. За Велики четвртак планирана је Света миса у 18.00. Довољно је да се верници у то доба духовно саберу породично кући, у молитви. На Велики петак, 10. априла у 15:00 у цркви Светог Николе и жупним црквама славиће се обред Муке господње. Одређена је молитва и посебна накана за болесне, покојне или оне које се осећају изгубљено или престрашено. Молио бих да у време кад је Исус умро на крсту, у 15:00, верници се саберу у кућама и духом присуствују Светој миси, поручио је монсињор Рок Ђонлешај.

На Велику суботу, казао је Надбискуп Барски, обично практикујемо  благослов хране, али то нећемо ове године. Уместо тога, нека се обитељ сабере и док једу храну припремљену за Ускрс, нека се помоле – ми ћемо се у духу повезати с њима и благословити.

-Сва храна је дар од Бога. У 21:00, у  суботу вече, славиће се обреди и миса Вазмења господњег, али неће бити ложења ватре, ни процесије, већ хвалоспев вазменог псалма и наставиће се Светом мисом. У недељу, на Ускрс, на благдан свих благдана, срце целе литургијске године, Свечана миса ће бити у 10:00 у цркви Светог Николе и у свим жупама у одређено време, без присуства народа, на жалост. Бог ће прихватити нашу жртву, као што је прихватио жртву сина свог Исуса Христа, казао је Надбискуп Барски истичући : “Све Свете мисе о којима сам говорио биће без присуства вјерника”.

-Ми молимо за Божије милосрђе да бисмо могли  превазићи ово стање због коронавируса, да се сваки човјек врати свагдањим обавезама и да можемо обновљени и уз велику наду настојати живети даље. Можда чак не као пре, у мржњи, већ више у заједничкој љубави и суживоту, закључио је Надбискуп Барски.


НА ЦВЕТНИЦЕ ЗВОНИЛА ЗВОНА,  ПО ПРЕДАЊУ ИМА ПОСЕБНЕ МОЋИ

На  католички празник Цветница,  Недеља муке Господње,   када се по традицији благосиљају маслинове гранчице, 5.априла 2020. Године  није било Свете мисе. Уместо наведеног ритуала, у Зупцима надомак Бара су се одлучили да за древни обичај.

Због ширења коронавируса, пандемије болести ЦОВИД-19 у читавом свету, реалне опасности за људе, а у складу са древном традицијом у овом селу, изнешено је звоно из цркве Светог Николе којем се, по предању, приписују посебне моћи.

Прочитајте још: И свештенство у борби против вируса: Поново окађене улице Берана (ВИДЕО)

- Звоно је увек звонило у време зараза, потреса, поплава, ратова и других великих непогода. Сходно традицији, три пута је уз звук звона направљен круг око зубачке цркве Светог Николе, објаснио је новинар Жељко Миловић, иначе пореклом из насеља Зупци.

Миловић додаје да је све урађено у складу са прописима које су донеле државне власти и препорукама НК.

–  У малој процесији су учествовала само два човека, с размаком већим од два метра, који су поседовали сва препоручена заштитна средства - навео је Миловић.