Грађани и привредни субјекти у Црној Гори још увек чекају мере које је Влада Црне Горе обећала, а које би требало да олакшају њихов положај, који је погоршан избијањем пандемије корона вируса.

Социјалистичка народна партија је већ предложила низ мера које би Влада могла да усвоји, а чији је циљ олакшавање тешке позиције наших грађана. То су, пре свега, смањивање или одлагање плаћања рачуна за струју, воду и смеће, помоћ најугроженијим слојевима становништва, отварање хуманитарног броја путем којег би се скупљала помоћ за најсиромашније грађане, пружање помоћи туристичким посленицима, угоститељима, хотелијерима, таксистима, фризерима, шминкерима и осталим угроженим професијама...


Ово је саопштила СНП Црне Горе, из које сматрају да би Електродистрибуција морала показати додатан сензибилитет према бројним незапосленим грађанима и онима без икаквих примања, те избегавати искључење електричне енергије у овим данима, а да би било корисно и када би Телеком донео одлуку о смањењу рачуна за телефон и интернет, с обзиром на то да грађани у данима изолације имају појачану потребу за коришћењем ових услуга.


Подсјећамо да су неке државе, попут суседне Србије, већ донијеле пакет помоћ у износу од преко пет милијарди евра намењен привреди, као и одлуку да се сваком пунолетном грађанину додели помоћ у износу од 100 евра и да држава мора учинити све како би стимулисала предузетнике да задрже своје запослене и да избегавају њихово отпуштање.


-Ситуација се полако приближава зони кључања, тако да је потребно да Влада хитно обезбеди зараде запосленима у микро, малим и средњим предузећима, који су онемогућени да послују, на начин што би се за време трајања мера нето зараде уплатиле на жиро рачуне запослених, а порези и доприноси такође пребацили на терет државе. Такође, потребна је хитна финансијска помоћ у износу од једне просечне нето зараде свим домаћинствима која имају три и више чланова, односно у износу од једне минималне зараде свим домаћинствима која имају једног или члана, јер ће та средства на крају грађани свакако упумпати у систем, тако да ће ова мера имати мултипликативни ефекат. Неопходно је гарантовати запосленима у јавном сектору, изузев јавних функционера, као и пензионерима, да им ни у ком случају неће бити смањена примања и да ће она бити редовна, сматрају Демократе, које имају предлог да ЕПЦГ за 60 одсто умањи цену струје у месецима трајања ове кризе, као и да посебно погођени корисници имају могућност отплате на одложено, након завршетка епидемије.


-Свако другачије поступање ЕПЦГ било би класичан издајнички чин према сопственим грађанима и жеља да на муци грађана оствари екстра профит субјект, који иначе значајно профитира на рачун грађана свих претходних година и деценија, сматрају Демократе.