ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАХрватска влада усвојиће сутра нови пакет мера за помоћ привреди и грађанима 'тежак' 4 милијарде евра. За све фирме које тренутноне могу да раде неће морати да плаћају следећа три месеца порез на добит и доходак и разне друге доприносе, имеђу осталих и претплату за ХРТ.


Све фирме које су у потешкоћама добиће за сваког радника накнаду у износу од 4.000куна или 530 евра, а држава ће сносити и додатне трошкове на те плате.

Процењује се да ће између 500.000 и 600.000 радника користити ту меру, а већ сада их користи 300.000 након што је усвојен први пакет који је такође износио 4 милијарде евра. Kомпаније којима је приход пао за 20 до 50 одстоимаће право да плате пореска давања наредних 24 месеци и то без камата.


Од наредне седмице фирме неће морати да плаћају ПДВ чим пошаљу фактуру, него тек када наплате потраживања. Помоћи ће се и пољопривредницима и убудуће ће се тражити да процес јацвне набаве буде усмеренпре свега на домаћу производњу.

Хрватска преговара са Светском банком, Европском средишњом банком и Европском комисијом, а размишља се и о емитовању обвезница које би купила Европска средишња банка.