Двадесетак дана након што је на подручју Брчко дистрикта проглашено стање природне несреће због КОВИД-19 у овој локалној заједници регистрован је први смртни случај изазван корона вирусом.


Ово је потврдио Командант штаба и градоначелник Брчког Синиша Милић које је прецизирао да је у Универзитетско-клиничком центру у Тузли преминула седамдесеттрогодишња жена са подручја дистрикта Брчко која је била заражена вирусом корона.


Он је подсетио да је преминула жена као хитан случај пре две седмице била хоспитализована у Медицинском иституту Бајер где је 19. марта била подвргнута оперативном захвату, да би јој девет дана касније била потврђена зараза вирусом корона.


Због присутних коморбидитета опоравак пацијенткиње се продужио, те је јутрос (30.03.) наступила изненадна срчана смрт, која је уско повезана са њеном примарном дијагнозом. Код пацијента је доказано присуство вируса корона“ саопштено је из Кризног штаба.


Градоначелник Милић је прецизирао да преминула је жена само била пријављена у Брчком ,а да је живела у Пелагићеву.


Добили смо резултате тестирања из Клиничког центра Универзитета у Сарајеву по којима је још троје становника дистрикта Брчко позитивно на корона вирус, тако да је укупан број оболелих у овој локалној заједници порастао на шест. Двоје заражених били су лечени у тузланском Клиничком центру где су се заразили. Њихово стање је по оценама лекара средње тешко будући да имају упалу плућа. Трећа особа стигла је из Аустрије где је и заражена и они су изоловани и налазе у брчанској Болници. Жена, из Шпионице код Сребреника која је такође заражена, се опоравља и налази се у бољем здравственом стању“ нагласио је градоначелник Милић.


Градоначелник је и представио мере за помоћ привреди и привреднцима које је Влада дистрикта јутрос усвојила.


Оним привредним субјектима регистрованим у Брчком и који делатност обављају на простору ове локалне заједнице којима је рад био забрањен током трајања овог стања из буџета ће бити исплаћене бруто плате свим радницима који су пријављени. То значи да ће сви за месец март добити минималну плату у износу од 520 конвертибилних марака уз плаћене порезе и доприносе на тај износ. Такође, право на плаћене порезе и доприносе у износу од 30 одсто имају сва остала предузећа са подручја Брчко дистрикта изузев јавних предузећа, банака и јавних установа. Наше су процене да ће за реализацију ових мера бити непоходно око 6 милиона конвертибилних марака. Мислим да смо први у БиХ који смо изашли са мерама помоћи привреди“ истакао је градоначелник Милић.


Милић је рекао да је Одељење за здравство добило задатак да проведе све активности ако би се помоћ пензионерима, за коју је новац обезбеђен у буџету дистрикта, уместо уобичајене исплате крајем године, исплатила у што краћем периоду.


Он је најавио даље праћење стања у привреди и повлачење потеза који ће помоћи привредницима да лакше поднесу тешкоће које су их задесиле због епидемије.


Коментаришући тренутну снабдевеност брчанских здравствених установа медицинском опремом и заштитним средствима, градоначелник је рекао да се све чини како би се та средства набавила, истовремено указујући на општепознате тешкоће које владају на тржишту у вези набавке потребне опреме и заштитних средстава.


Градоначелник је рекао да се у Брчком у изолацији налази 1.098 особа. Данас је на снагу ступила наредба по којој је рок изолације са досадашњих 14 продужен на 28 дана.