Поводом нових мера Националног координационог тела и Владе Црне горе у вези увођења забране кретања грађана, као и читавог низа кршења закона и Устава Црне Горе, Клуб посланика Демократског фронта, тражи од председника Скупштине, да хитно закаже седницу парламента, и престанете, како наводе, да избегава и одлаже испуњавање дужности.


-Колико год покушава Влада Црне Горе да се оправда да је полицијски час увела у складу са законом, ми смо сигурни да то нису могли да ураде без увођења ванредног стања. Неколико појединаца из Националног координационог тела, супротно Уставу ове земље, управља државом без икакве контроле и легитимитета. То је опасно стање и оно се мора увести под уставни и законски основ.


Скупштина је суспендована од првог дана кризе иако многи парламенти у региону и Европи раде и расправљају о мерама за борбу против COVID-19 и ефектима тих мера. Пракса функционисања НКТ је веома проблематична. НКТ не даје никаква образложења мера.


Само се донесе наредба која ступа на снагу одмах или сутра. Због чега се уводи мера, какви су ефекти мера, зашто не тестирају људе који су ушли у Црну Гору у јануару, фебруару и марту, зашто Влада наставља са масовним репресивним мерама без икаквих паметних метода идентификације потенцијално инфицираних и њиховог мониторинга, зашто тајкунске грађевинске фирме превозе своје раднике у комбијима и зашто им се дозвољава рад, а хиљадама других фирми не!


На хиљаду зашто, од НКТ добијамо увек исти одговор: Да спречимо ширење епидемије и да не будемо као Италија!!! Ствара се неповољна клима репресије, затварања, забрана, хапшења, дојава, цензуре, некомпетентних доносиоца одлука, лажних вести, прикривања реалног стања. Реализују се трансфери новца из буџета и од донатора без икакве контроле нити извештавања, додељују се субвенције, повољни кредити, ослобађају се фирме плаћања пореза. Једноставно, земљом управља уска група људи која доноси неке одлуке које немају везе са мерама за спречавања ширења вируса или ефикасно лечење оболелих.


Све мере, ма како биле радикалне, за које постоји стручно и научно утемељење и доказана искуства да дају позитивне резултате, треба применити одмах, доследно и без оклевања, али у складу са Уставом и законима ове земље и уз поштовање принципа транспаретности и одговорности.


Улога Парламента је ту незаобилазна и наша уставна позиција нам даје овлашћења да тражимо одговоре од надлежних тела извршне власти, добијамо извјештаје, контролишемо њихов рад. Имајући у виду све горе наведено, ценимо да су се стекли сви услови да закажете ванредну сједницу Скупштине посвећену мерама Владе и НКТ у борби против вируса COVID-19.


Демократски фронт би, у зависности од расправе на самој седници, предложио закључке који би били у функцији заштите уставног поретка и правног система, истич се у писмо Клуба посланика ДФ-а, председнику парламента.