Дисање на респиратор НАТО: Подгорица одбила Србију, па закукала Алијанси

С. С. Р.

уторак, 31. 03. 2020. у 06:51

Дисање на респиратор НАТО: Подгорица одбила Србију, па закукала Алијанси
Црна Гора одбила помоћ у опреми коју нуди Србија, а онда се обратила Алијанси. У року од само сат и по из Подгорице две контрадикторне изјаве

У ЦРНОЈ Гори је ситуација мање ризична, респиратори су у овом тренутку потребнији за спасавање живота грађана Србије.


- Црна Гора улази у критичну фазу, од наредне седмице се очекује врхунац епидемије.


Ове две контрадикторне реченице, у року од само сат и по, прошле недеље, изговорио је Милутин Симовић, потпредседник Владе Црне Горе и председник Националног координационог тима за заразне болести, који је у два наврата одбио донацију Србије од пет респиратора.


Хитну помоћ, ипак, затражили су на другој страни, па је у понедељак на адресу НАТО отишао захтев црногорске владе за помоћ. Од Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе тражили су 320 респиратора, 20 бронхоскопа, 40 ларингоскопа, 20 аспиратора, 50 ЕКГ апарата, два дефибрилатора, 5,6 милиона хируршких маски, 6,5 милиона рукавица, око 250.000 наочара и визира, преко 336.000 хируршких хаљина, капе, наглавке за ноге... Молбу су послали свим чланицама НАТО и партнерским земљама.


Опозиција у Црној Гори оштро је осудила одбијање помоћи у време борбе против вируса, а структуре блиске власти овај потез су назвале одбраном достојанства и поноса, иако је премијер Душко Марковић рекао да најтежи период у борби против пандемије тек предстоји.


Иначе, спор око респиратора почео је када је Црна Гора наручила три апарата од једног шведског произвођача који има седиште у Србији. Они нису преузети, јер је у међувремену донета одлука о забрани извоза медицинских средстава и лекова из наше земље. Подгорица је оптужила Београд за отимање респиратора, што је председник Србије Александар Вучић негирао и рекао да је Србија спремна да влади у Подгорици одмах поклони пет респиратора, јер жели најбоље односе са братским народом.


Функционер Демократског фронта Владислав Бојовић питао је у понедељак одакле Милутину Симовићу право да у име, рецимо, Пљевљака или Бијелопољаца одбија поклоњене респираторе, што сигурно представља јединствен случај у свету у овом тренутку.


- Да ли је истина да су два респиратора из болнице у Пљевљима отишла у Беране, и зашто? Да ли су Пљевљаци имали право да се у конкретном случају питају? И да ли су имали право да се око овога питају доктори Опште болнице Пљевља који се, практично, сваког дана суочавају са потребом за респиратором и мимо вируса корона? Да ли је исправан утисак јавности да се директор Опште болнице у Пљевљима плаши да иједан респиратор дође, па одбија донације и са других адреса? - питао је Бојовић, и додао да власт и пандемију користи за обрачун са неистомишљеницима.


ОСТАВИТЕ СЕ НАДГОРЊАВАЊА


ПРЕДСЕДНИК Општине Беране Драгослав Шћекић, који је захвалио председнику Вучићу, затражио је да се у тај део Црне Горе пошаљу сви респиратори које Србија намерава да донира, а које су црногорски функцонери одбили да приме. Он је поручио да вирус не бира ни веру ни политичку партију и указао на то да нико не сме да се надгорњава на штету грађана и здравственог система.Коментари (15)

SRBIJA

31.03.2020. 07:17

nikad ovi nasi nece da nauce nista, svima bi pomogo njima nikad,vize bi im uveo za ulazak u Srbiju al samo njima.

Wertz

31.03.2020. 09:24

Подгорица ме занима колико нпр. и Исламабад. Нити мање, нити више од тога.

Oslobodite nas ovih nebitnih informacija

31.03.2020. 09:40

Koga to zanima? Sam pao sam se ubio! Zao mi je samo običnog sveta! Al samo donekle! Zaslužili su mila, eto im ga!

Мире

31.03.2020. 10:12

Који су то прави Црногорци и једни и други су ми се згадили.

svetlana

31.03.2020. 11:49

@Мире - Sta mislis dali si se ti nekom zgadio kada na taj nacin razmiljas! Ali sta ces, ima nas i takvih.

Veteran

31.03.2020. 10:13

Nikad brat. Najvećem neprijatelju bih pomogao, mologorcu nikad. Ne trebaju nam u Srbiji