ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Ширење вируса у Хрватској и Словенији донекле се успорава, за сада је око 700 заражених и у једној и у другој држави, с тим да је у Хрватској умрло шест, а у "дежели" 11 особа. Строге мере ограничавања кретања становништва дале су резултате, а како сада стоје ствари ни земљотрес у Загребу није раширио вирус, иако су одмах после њега људи масовно изашли на улице.


- Избегли смо сценарио из Италије, Шпаније и Америке - каже загребачки биохемичар Гордан Лауц, уз упозорење да садашње мере треба и даље спроводити.


Хрватски епидемиолози сматрају да ће ове рестриктивне мере бити на снази до 1. јуна, када се може очекивати далеко боља ситуација. Словенци уводе ограничавање кретања људи из општине у општину, а пензионери могу у куповину од осам до 10 ујутро.


И Хрвати и Словенци су веома дисциплиновани, иако у обе државе има примера кршења забране кретања оних који су у самоизолацији. Хрватска је полиција затекла готово 800 особа које је требало да буду у кући и против њих су подигнуте пријаве. Словенци су протеклог викенда имали низ случајева повређених који су практиковали екстремне спортове и тиме додатно оптеретили здравствени систем.


Болничких кревета је довољно у свим већим местима Хрватске и Словеније, а све је више и заштитне опреме. У Загреб је из Шангаја стигла прва велика пошиљка маски и свега потребног да се здравствено особље боље опреми, а после договора хрватског и кинеског премијера стално ће стизати нове количине опреме. Словенци су припремили 500 нових болничких кревета и сматрају да ће то бити довољно у следећем раздобљу.


Док је Словенија предузела озбиљне мере за помоћ компанијама и грађанима, у Хрватској све иде полако и неорганизовано. Предложене мере су никакве, многе фирме су доведене на руб опстанка, а радници су очајни. Сада се показало да ни од Европске уније нема ништа, а и хрватско председавање је потпуно пропало, јер из Загреба не стижу никакве праве иницијативе.


У ЗАГРЕБУ НАЈТЕЖЕ


Најтеже је и даље у Загребу, где су последице земљотреса много веће него што се сматрало. Људи се сами сналазе како знају, цене грађевинских радова лете у небо, а град и држава и даље чекају шта да предузму. Иако се у Хрватској кроз медије покушава створити слика како су и државни и градски органи ефикасни и у борби против вируса и у санацији штета у Загребу, права је истина обрнута, бар када је реч о последицама земљотреса. Градске службе су крајње неорганизоване, влада потпуни хаос.