Од јануара 2020. године је АНБ започела је да интензивно креира и шаље неверодостојне често и лажне информације/податке о појединцима и организацијама класификујући их, да угрожавају односно да раде против државе и државности Црне Горе и против НАТО-а.

Експерти сматрају, да се ради о најобичнијим подметањима, лажима, које су посредоване у сигурносно-обавештајни систем НАТО-а, али и партнерским сигурносно-обавештајним агенцијама са намером да се нанесе штета појединцима и организацијама, а заштити режим председника Црне Горе Мила Ђукановића (ДПС), стоји у анализи Међународног института ИФИМЕС.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Словенија, редовно анализира догађаје на Блиском истоку и Балкану.

Међународни институт ИФИМЕС поводом избијања пандемије вируса Ковид-19 анализира сигурносно-обавештајно-деловање за време трајања пандемије.

У опсежној анализи, чије најзанимљивије делове наводимо, овај Институт се посбено осврнуо на рад црногорске тајне службе – АНБ. У извештају се каже:

Инфицирање сигурносно-обавештајних система – случај АНБ

У деловању тајних служби присутна је пракса употребе обавештајних података у облику вируса како би се инфицирали сигурносно-обавештајни системи на начин да служе интересима оних који производе обавештајни вирус.

У региону Балкана најилустративнији пример за обавјештајно инфицирање је Агенција за националну безбедност (АНБ) Црне Горе, која интензивно делује на инфицирању сигурносно-обавештајног система НАТО-а. То се интензивирало почетком одржавања масовних литија и молебана у организацији Митрополије Црногорско-Приморске Српске православне цркве (СПЦ) због доношења спорног Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори 27. децембра 2019. године.

Од јануара 2020. године је АНБ започела интензивно креирати и слати неверодостојне често и лажне информације/податке о појединцима и организацијама класификујући их, да угрожавају односно да раде против државе и државности Црне Горе и против НАТО-а. Експерти сматрају, да се ради о најобичнијим подметањима, лажима, које су посредоване у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а, али и партнерским сигурносно-обавештајним агенцијама са намјером да се нанесе штета појединцима и организацијама, а заштити режим предсједника Црне Горе Мила Ђукановића (ДПС).

За познаваоце прилика у Црној Гори је јасно, да се ради о обичним лажима и подметањима АНБ, јер режим Мила Ђукановића добро зна да би повлачењем спорног Закона о слободи вероисповести престала сва масовна окупљања и наводна угрожавања државе Црне Горе и НАТО-а, којег Ђукановић овога пута злоупотребљава за личне интересе опстанка на власти.

Због тога НАТО мора обратити већу пажњу на проверу и класификацију свих обавештајних података, који долазе из Црне Горе и упозорити режим да не злоупотребљава чланство у НАТО-у, јер нико не напада нити угрожава Црну Гору и НАТО. Режим Мила Ђукановића, који је већ 31 годину на власти, је уплашен протестима грађана на којима се окупља чак 1/3 свих грађана Црне Горе из различитих етничких заједница.

Здравствени систем Црне Горе није спреман да се суочи са пандемијом Ковид-19

Поједине сигурносно-обавештајне агенције из региона односно њихови поједини припадници су укључени у коруптивно-криминалну мрежу Мила Ђукановића и незаконито раде за Ђукановићеве интересе што захтева већи надзор над њиховим радом и санкционирање у матичним земљама.

Црна Гора је током пандемијске кризе проузрокованом вирусом Ковид-19 у почетку прикривала податке о оболелима/зараженима, једно време себе је представљала као једну од ретких земаља, која нема оболелих односно заражених вирусом Ковид-19 што није одговарало реалном стању. Касније се показало, да Црна Гора према званичним подацима има исти број оболелих као Косово* (око 100), а Косово* има скоро четири пута више становника и далеко бројнију дијаспору, која је значајним делом настањена и у Италији.

Црна Гора је стварајући лажни амбијент, да није жариште пандемије проузроковане вирусом Ковид-19 чак лансирала лажне контраобавештајне информације, да је Република Србија отуђила/конфисковала три црногорска респиратора, како би поново скренула пажњу са пандемије и њених последица проузроковане вирусом Ковид-19, јер се показује да се здравствени систем Црне Горе није спреман да се суочи са пандемијом Ковид-19 и покушава је искористити у политичке сврхе.

Аналитичари сматрају, да је Црној Гори потребно помоћи у суочавању са пандемијом проузрокованом вирусом Ковид-19, јер њено неодговарајуће реаговање на висок интензитет пандемије може проузроковати велики број људских жртава. Ипак, најјачи вирус, којим је већ три деценије заражена Црна Гора је вирус криминала и корупције, који је капиларно присутан и инфициран у свим сегментима друштва, а његов носилац је владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) и њен челник Мило Ђукановић.

Могло би се навести још низ примера обавештајног деловања АНБ као што је било субверзивно деловање Црне Горе, поводом иницијативе за успостављање тзв. мини Шенгена, према Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу (СНС), али и прије неколико дана када је режим црногорског председника Мила Ђукановића и режим албанског премијера Едија Раме (ПС) заједно са председником Косова* Хашимом Тачијем (ПДК) учествовао у рушењу легалне Владе Косова* на челу са премијером Албином Куртијем (ЛВВ). Такође, режим Ђукановића почео је са јавном објавом имена особа за које постоји ризик од заразе проузроковане вирусом Ковид-19, што особе, које се налазе у (само)изолацији стигматизује чак и криминализује те се тиме крше њихова темељна уставом загарантирана права.

Аналитичари сматрају, да је Агенција за националну безбедност (АНБ) Црне Горе типичан пример каква не треба бити једна модерна сигурносно-обавјештајна агенција, која је ослонац вишедеценијског режима и политичко-криминалних структура.

АНБ је легло и расадник кадрова за одржавање режима Ђукановића, а то потврђује и чињеница да је актуелни председник Владе Црне Горе Душко Марковић (ДПС), био директор Агенције за националну безбједност (АНБ). Забрињава чињеница, да АНБ непрестано креира и пласира измишљене информације у сигурносно-обавештајни систем НАТО-а о наводним опасностима, а институције државе Црне Горе проводе дипломатско-обавјештајне активности према појединцима и организацијама.

Кључни циљ деловања АНБ је ДА осигура опстанак на власти режима Мила Ђукановића, који још увек одржава добре односе са Русијом, успркос вербалним јавно изнесеним оптужбама које се упућује према Русији. Аналитичари сматрају, да уколико је Мило Ђукановић симбол НАТО вредности у региону онда не изненађују резултати обављених истраживања у државама Западног Балкана, који показују да је поверење и углед у НАТО-а несумњиво у сталном паду и због тога НАТО мора изразити забринутост.

Аналитичари сматрају, да тежину епидемијске ситуације у Црној Гори потврђују и званични подаци, да се Црна Гора 26. марта 2020. године званично обратила НАТО/ЕАПЦ за међународну помоћ са захтевом за помоћ (Montenegro requests international assistance in their response to COVID-19) у којем се између осталога тражи мобилна болница са 1.000 болесничких кревета и са потражњом чак за 5.688.353 хируршких маски, пише у анализи ИФИМЕС-а.

(borba.me)