ДЕМОКРАТСКА Црна Гора оцењује да социоекономске мере Владе усвојене 19. марта не делују и немају ефекат на све угрожене грађане. Тврде и да су посебно погођени они којима је послодавац и пре кризе изазване пандемијом вируса корона дуговао више месечних зарада.

- Најбољи пример су радници фирме "Вектра Јакић" којима послодавац, у зависности од организационе јединице, дугује од десет до 17 месечних зарада. Нажалост, у сличној ситуацији су и запослени у многобројним јавним предузећима - каже председник одборничког клуба Демократа у Пљевљима Никола Ровчанин, и поново указује на то да је на стотине запослених у овом делу Црне Горе време дубоке кризе дочекало празних рачуна, на које су послодавци морали да уплате више хиљада евра, а нису.

Ровчанин наглашава и да је кашњење исплате зарада утицало на повећање дуговања тих породица, те потпуно урушавање њихове егзистенције.

- Наш општински одбор од Владе Црне Горе зато захтева да одмах определи посебан пакет финансијских мера према овим радницима, или да посредством Фонда рада омогући исплату. Сматрамо, такође, да је неопходна и једнократна новчана помоћ незапосленима - указује Ровчанин.

Наглашава и процену по којој би, да је Влада Црне Горе сектор дрвопрераде у Пљевљима поверила одговорном инвеститору, а не Брковићу, ова компанија данас запошљавала 1.000 радника и била главни ослонац севера земље, чак и у оваквој кризи.
- Упорним одржавањем вишемилионског губиташа, те толерисањем дугова према држави, Општини и запосленима, Влада Црне Горе је довела у питање егзистенцију стотина породица које не траже поклон или помоћ, већ исплату новца који је зарађен поштеним и одговорним радом - закључује Ровчанин.

Иначе, радници фирме "Гријање" су, после обећане исплате једне заостале зараде из ранијег периода, не само одустали од најављене обуставе рада, већ су од скромних примања прикупили 1.000 евра које ће уплатити добављачу који овдашњу Општу болницу снабдева медицинском опремом.

Претходно су били најавили гашење котлова, па им је запрећено да ће интервенисати и Војска Црне Горе, а компромис је пронађен када су позвали руководство на примопредају кључева постројења, па да челници фирме само организују рад. Притом су од чланова Управе, првенствено Милоша Ковачевића и Драгољуба Мазалице, затражили да коначно одговорно и савесно почну да раде свој посао, или да поднесу оставке.
Убрзо је, међутим, саопштено да ће зарада бити исплаћена у току дана, а прикупљање хуманитарне помоћи није било по вољи некима из руководства. Јер, радници "Гријања" су апеловали и на запослене у осталим пљеваљским фирмама да, сходно могућностима, новчано помогну локалном здравству - баш као што су они учинили, иако им форма дугује чак седам плата.