Бар – Након што је потврђено да је лекар Опште болнице Бар инфициран вирусом корона, од викенда у изолацији се налазе 43 здравствена радника регионалне болнице за Црногорско приморје.


Епидемиолошка истраживања су у току, тако да постоји могућност да тај број буде и већи.


Узорци су послати Институту за јавно здравље на обраду, а резултати се очекују током дана, када ће се знати колико евентуално има оболелих и да ли ће бити још узоркованих.


“Резултати анализа са аспекта опасности по даље ширење инфекције нису од пресудног епидемиолошког значаја, јер су све особе у контакту већ изоловане, тако да тренутно не представљају ризик од даљег ширења инфекције”, истакли су из Института за јавно здравље.


Подсетимо, 11 дана од појаве вируса корона у Црној Гори, Институт за јавно здравље послао је у кућну изолацију све гинекологе, хирурге, инструментарке и бабице са ова два оделења Опште болнице Бар.


По један гинеколог, хирург и анестезиолог, два инструментара и једна бабица из других црногорских здравствених установа дошли су у Бар и они ће покривати барску болницу у наредних 14 дана.


Све инструкције трудницама ће дати гинеколог који је дошао, а за остала епидемиолошка питања задужен је др Бобан Мугоша, директор Института за јавно здравље. Ово је раније казао др Ранко Лазовић, шеф Кризног медицинског штаба које је формирало Национално координационо тело за заразне болести.