ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


У Славонском Броду преминула је трећа жртва корона вируса у Хрватској, сат након што је установљено да је заражена. Болесница је имала шездесет и пет година, а боловала је од рака.

У Хрватској је још десетак особа у тешком стању, али се број заражених смањује.

Хрватска повећава и број тестирања, а најугроженији је Загреб, Осијек, Биоград, Муртер и места у Истри.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ОПТУЖИО ЛЕКАРЕ КАО "ПЕТУ КОЛОНУ"

ДОК број оболелих од корона вируса у Хрватској не расте драматичном брзином и до сада их је 418, стигла је вест да су заражена три хрватска војника у НАТО-вој мисији у Литви. Истовремено, словеначка влада размишља о распоређивану војске на граници према Хрватској и Италији, како би се заштитила од могућих илегалних преласка граница.


Словенија бележи пети смртни случај, има 528 оболелих,док је у Хрватској само једна особа преминула. У Дежели је иначе укинут кризни штаб, а одлуке ће доносити надлежна министарства на челу са премијером Јанезом Јаншом.


У Хрватској су све већи проблеми у заштити здравствених радника од корона вируса, јер је неуобичајено велики број лекара заражен. Док министар здравства Вили Берош окривљује неке лекаре да су сакрили заштитну опрему, проглашавајући их петом колоном, права је истина да многе здравствене установе нису довољно заштитиле медицинско особље.

Вили берош Фото ЕПА


Крајње су незадовољни и пословни људи и грађани са предложеним мерама хрватске владе. На туризам у Хрватској више нико не рачуна, а и даље су највише заштићени кадрови које је поставила политика.


Грађани протестују што им се контролишу мобилни уређаји како би се видело да ли неко ко је у изолацији излази из кућа. Бензинске станице постале су хит јер су места где се људи окупљају након што су затворени кафићи.


Тешка је ситуација и што се тиче последица земљотреса у Загребу, где влада поприличан хаос. Готово трећина зграда у центру града су оштећене, неки и веома тешко, али нико у овом часу не зна када ће почети санација. Нема ни довољно грађевинске оперативе, јер су многи радници у грађевини отишли својим кућама, а најављене кише прете да униште и све оно што земљотрес није.


ПРОФИТЕРИ


Паковање од 30 маски у Хрватској тренутно кошта 100 евра, а драстично поскупљује и храна. Загреб и даље наплаћује паркирање, иако власницима возила прети да ће се део фасаде оштећених зграда срушити на њихове аутомобиле.