ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

САНИРАЊЕ штета у Загребу након земљотреса трајаће седам година, процена је стручњака који обилазе терен. Свака осма зграда која је прегледана у центру града је неусељива, а готово свака друга захтева хитну санацију. Ватрогасци раде даноноћно како би уклонили све уништене димњаке који прете да се сруше, многе зграде немају ни струју ни гас, неке ни воду, а пуно је оних који хитно морају да се иселе из својих станова.

Грађани ће највећи део обнове морати да сносе сами, јер ће држава издвојити новац у висини од само пет одсто од укупне штете. Јако су оштећене и зграде у којима су музеји, позоришта, факултети и школе, па је тешко веровати да ће се оспособити до наредне школске године.

Уз то, помоћ изван Хрватске скромно стиже, јер су сви концентрисани на борбу против вируса корона. Ипак, у Загреб стално стижу авиони који доносе шаторе, ћебад као прву помоћ.

Када је реч о вирусу корона, у Хрватској је умро старији мушкарац који је друга жртва епидемије, а није уопште боравио у иностранству нити је имао контакте са онима који су били заражени. У критичном стању је и његова супруга. Засад нема значајног пораста оболелих, око шездесет дневно, али вирус се све више шири у Осијеку, Биограду на мору, Муртеру и малом истарском месту Бртонигли. Све је више и заражених лекара, а влада је одлучила да хитно повуче 105 војника из Авганистана.

Хрватска припрема и додатне мере да се заштити економија у доба пандемије, јер досадашње нису дале резултате. Грађани и даље морају да плаћају кредите, све режије, нема попуста ни за предузећа и зато је све више оних који затварају врата и отпуштају раднике. Далеко је боља ситуација у Словенији где је влада брже и боље реаговала, па нема драматичних последица за економију.

Од хрватског председавања Европском унијом није много остало, а готово је сигурно да неће бити ништа ни од самита у мају на којем се требало разговарати о проширењу на државе западног Балкана.