Захтев пензионера Црне Горе: Зауставите дивљање цена!

И. Д. С.

26. 03. 2020. у 08:24

Захтев пензионера Црне Горе: Зауставите дивљање цена!

Илустрација

ПИР од министарке економије Драгице Секулић и надлежних инспекција затражио да заштите потрошаче
ИЗ партије пензионера, инвалида и реституције (ПИР) затражили су од надлежних да зауставе раст цена намирница, наводећи конкретне примере производа који су знатно поскупели од појаве вируса корона. ПИР од министарке економије Драгице Секулић и надлежних инспекција затражио је да заштите потрошаче, а пензионере позвао да се строго поштују мере које су донели Влада и Институт за јавно здравље Црне Горе.

Осим ПИР, како наводи њихов председник, Момо Јоксимовић, исте захтеве надлежнима упутили су и Удружење за заштиту пензионера и инвалида Црне Горе, те Удружење цивилних, војних и инвалида рада.

- Лимун је пре вируса коштао од 1,6 до два евра за килограм, а сада је цена лимуна од два до три евра, док је цена белог лука са око три, повећана на 5,5, па и до чак 10 евра за килограм у појединим продавницама. Килограм кромпира кошта од 60 центи до евро, а повећана је цена брашна, поморанџи, јабука као и великог броја других намирница, а то је лако проверити - нагласио је Јоксимовић.

Према подацима тржишне инспекције, од 9. до 17. марта у оквиру 184 контроле трговинских објеката са прометом прехрамбених производа, утврђено је да је у 14 објеката дошло ди повећања цена брашна, млека, јаја, шећера, соли, пиринча, тестенина, свежег меса, рибе, воћа и поврћа, јестивог уља, дечје хране и пелена, детерџента за прање веша и посуђа, сапуна. Како наводе, у осталих 170 случаја није регистрована промена малопродајних цена.


ЛЕГАЛНО, АЛИ НЕМОРАЛНО

МИНИСТАРКА економије Драгица Секулић недавно је, поводом навода о поскупљењима, казала да је формирање цена слободно по закону.

- То је сад легално, али не значи да је морално. Данас је легално, али не значи да ће и сутра бити легално. Кренули смо од препреке, преко упозорења, а наредбом можемо ограничити цене - саопштила је Секулићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Не брините...

26.03.2020. 16:40

....помоћи ће Мираш и дон Мило посебно оне "комите" из "СУБНОР-а" који у време 2 светског нсиу били ни рођени, наравно онима који су нападали и пљували Митрополита Анфилохија и остатак народа на литијама. Њима ће наравно помоћи наша Србија, као и до сада.