ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПРАВОСЛАВНИ саборни храм Српске православне цркве у Загребу претрпео је велика оштећења у земљотресу, а размере укупне штете биће познате када се провери статика грађевине. После анализе здања на Цвјетном тргу биће познат и план обнове. Највећа штета настала је на ентеријеру, а посебно на фрескама чији је творац руски академик Николај Мухин.

Дан после незапамћеног земљотреса који је затресао Загреб и околину насталу штету описују у Митрополији загребачко-љубљанској. Ова епархија СПЦ претрпела је велику материјалну штету, а оштећено је више црквених објеката. Без обзира на то, али и актуелну епидемију вирусом корона, митрополит загребачко-љубљански Порфирије је оптимиста.

- Штета постоји, али она ће уз Божију помоћ бити санирана. Ово је време за солидарност и човекољубље. Никада искушњења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготову ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница - каже владика Порфирије.

Дан после потреса Загреб санира штету и покушава да збрине 1.500 људи који су остали без крова над главом. Посебна ноћна мора за Хрватску је и епидемија, будући да је број заражених у понедељак био већи од 300.

Нови, мањи потрес затресао је Загреб и у понедељак ујутру и био је снаге од 3,3 Рихтерова степена, али није узроковао проблеме. Од недеље ујутру, када је забележен најјачи удар, главни град Хрватске затресло је чак 57 земљотреса.


Загребачке улице су рашчишћене и саобраћај се одвија нормално. Службе још увек раде попис зграда и оштећења. Страдао је велики број јавних установа, а по оштећењима посебно се издваја Академија наука. Пострадало је и више објеката у самом центру, које су под заштитом због уметничке вредности. Оштећени су мање или више готово сви станови у зградама у епицентру земљотреса. Материјална штета је огромна, а када ће почети обнова и како ће то уопште бити организовано у овом часу нико не може да предвиди.

У болницама је збринуто 15 особа са тешким повредама, док је више од пет особа отпуштено кући са лакшим озледама. Од 1.500 грађана који ноћ између недеље и понедељка нису могли да проведу у својим домовима свега 60 је смештено у локалном студентском дому.


ЖУПАН НА "КОРОНА ПАРТИЈУ"

НА неодговорност и претерано лежерно понашање нису имуни ни Хрвати. Најдаље је отишао жупан из Сиска Дарио Жинић, који је са сином приредио "корона парти". Упркос општој забрани окупљања, отац и син су организовали журку за пријатеље на којој су се сви дружили, јели и пили. Сисачки жупан постао је метафора епидемиолошке бахатости и неодговорности у Хрватској.