Најгора пројекција говори о пандемији која ће трајати 18 месеци, а у Хрватској би могла однети и 8000 живота. Али, кажу стручњаци, мере које се доносе су одлучне, ако се сви затворе и изолују, извући ће се...


Хрватска се може извући из пандемије с минималним бројем жртава ако се грађани буду савршено стриктно придржавали карантина и изолације. Буду ли успешни у томе, након 38 дана изолације могло би се закључити да добијају битку против невидљивог непријатеља. Но, то је оптимистични сценаријо и он је могућ тек ако у следећих седам дана буде 500 или мање заражених. То значи да престаје експоненцијални раст. Али јучерашње бројке не нуде пуно аргумената за оптимисте. У само 24 сата у Хрватској је број заражених скочио за 78 оболелих, укупно их је већ 206, у Виноградској болници су лекари оперисали зараженог пацијента који им је прећутао да је позитиван, полиција по Загребу упозорава неодговорне грађане да иду кући и не друже се на улицама, затворена су четири кафића потпуно суманутих власника који су их држали отворенима, трамваји у Загребу не возе, прекида се веза с острвима, међуградски саобраћај се прекида као и саобраћај са острвима...

Министри здравља и унутрашњих послова на својим конференцијама за медије не скривају чуђење, огорчење понашањем неодговорних грађана. Јасно је да управо због таквих ситуација у Хрватској постаје све горе. Охрабрујуће је, додуше, да је засад на респиратору тек троје оболелих, али- како каже др. Алемка Маркотић, већ има могућих кандидата за јединицу интензивне неге.

Министар Божиновић је појаснио и да ће се загребачки аутобуси дезинфиковати и у њих ће моћи ући само они који су неопходни да живот функционише- појаснио је, најавивши да полиција има инструмената да уведе реда тамо где се грађани понашају несхватљиво: - Имамо случај на једном острву да је један грађанин напао полицајца након упозорења. Е па то нећемо допустити! Сви морају схватити да ово нису редовне околности.

Шта Хрватску чека у следећим седмицама и месецима?

Једна процена, она оптимистичнија, каже да ће све ово потрајати два месеца, да ће од вируса или последица које тај вирус изазива умрети 300 људи. Друга, она много песимистичнија, говори о пандемији која траје 18 месеци. И о 8.000 људи који ће умрети од болести изазваних вирусом или због последица што ће их тај вирус имати по здравствени систем и његов колапс. Али, лекари, епидемиолози, инфектолози, математичари и научници слажу се апсолутно у једном: - И најбољи и најгори сценаријо ове пандемије зависе само од једног кључног фактора - спровођења мера карантина, самоизолације, хигијене и опреза. Ако нема контакта људи с људима и људи са површинама или предметима на којима вирус живи до девет дана, зараза ће се престати ширити, а онда и угасити, као у Кини. Врло једноставно. Тако су, готово једногласно, објаснили сви стручњаци.

Математичар Тони Милун егзактно је израчунао, упоређујући бројке и екстраполирајући трендове за низ држава, да ће број заражених још неко време расти експоненцијално. - То се не може избећи. Ако се будемо одговорно понашали, избегавали социјалне контакте, ако успемо сумњиве стављати у самоизолацију и спроводити остале мере, онда би тај раст требао успорити и задњих седам дана марта не би требао бити експоненцијалан. У априлу би могло доћи до смањења броја новозаражених. Надајмо се да ћемо за следећих седам дана имати мање од хиљаду заражених. Можда 800. Можда мање. Наука даје одговоре Рецимо 500. То је оптимистична прогноза. А онда у задњим данима марта следи линеарни раст, рецимо 1000, 1200. И онда би са сваким даном требао уследити све мањи број новооболелих. Ту иде успоравање. Најгори сценаријо подразумева експоненцијални раст до даљњег, али у том случају болнички капацитети више неће моћи издржати.

Тај је сценаријо описао др. Борис Подобник са Загребачке школе економије и менаџмента, физичар, али и научник који се бавио теоријама миграција, игара, интердисциплинарним наука које проучавају и ширење пандемија: - Дакле, докле год је број пацијената нешто мањи од критичне вредности од 12.000 заражених, здравствени систем би можда и могао функционисати под условом да је савршен, пише Подобник. Али, ако је број заражених у неком тренутку већи од 12.000, сви критични новопристигли пацијенти би једноставно умирали јер би сви респираторни уређаји већ били заузети (имајући на уму да болест може потрајати и до шест недеља, а Хрватска има 800 респиратора). Овај број од 12.000 заражених је на неки начин граница између две фазе, једне у којој здравствени систем функционише и оне друге.

Можемо ли очекивати да ће у неком тренутку у Хрватској бити заражено више од 12.000 становника? Врло вероватно, по више пута споменутом светском експерту за вирусе Марц Липситцху с Харварда, који прогнозира да ће од 40 до 70 посто светске популације бити заражено ЦОВИД-19.

Може се - сматра он - очекивати да би,без увођења радикалних рестрикција,број заражених корона вирусом био чак пуно већи него у случају грипа. - Као што сам рекао, горња граница од неких 12.000 оболелих је критична вредност до које би здравствени систем могао функционисати кад би држава била савршена, а медицинско особље све супермен до супермена који не оболевају, немају породицу, никад нису преморени, имамо довољан број епидемиолога и брзо смо у стању селити пацијенте из Истре у Славонију или обратно. А јесмо ли баш тако добро организовани? Вероватно нисмо и баш зато критична вредност од 12.000 заражених је нереална вредност. Систем би вероватно почео пуцати већ код приближно 1.000 до 2.000 пацијената, а могуће да би се потпуно урушио већ код неколико хиљада заражених, можда 4.000 до 5.000.

- Уз оболевање медицинског особља додатни проблем код ЦОВИД-19 пандемије је и тај што би с приближавањем критичној вредности неки појединци који болују од других, можда мање озбиљних болести били угрожени јер би их болнице одбијале примити због фокусираности на пацијенте заражене корона вирусом. Један хирург онколог ми је рекао како су још пре неколико седмица наше болнице одлучиле пролонгирати мање хитне операције за нека боља времена јер су кревети резервисани за пацијенте заражене вирусом ЦОВИД-19.

- Боље нам је пазити се ових месец два, како у идућим седмицама не би умирали,и то не само од вируса ЦОВИД-19, већ можда и од неке мање опасне болести, безазлене кад здравствени систем функционише, али не и онда кад је рат или паника у времену пандемије- каже Подобник.

- Дакле,ако не бисмо сада предузимали рестриктивне мере, постотак оболелих од ЦОВИД-19 могао би се попети и на 10 посто (као у случајевима тешког грипа), што значи да би у Хрватској оболело око 400.000 људи! Према досадашњим проценама у том случају би 80.000 пацијената требало болничко лечење, а споменимо, располажемо са 14.460 кревета.Поред тога 2.000 пацијената требало би респираторе којих у нашим болницам нема ни 800 (прецизније- 711)! Дакле, готово сви од 24.000 заражених би умрли. А не заборавимо, кад се систем приближава тачки пукнућа- критичној тачки-страдале би и труднице и многи оболели од других болести који би иначе лако преживели да систем функционише. Колико њих? Не знам, али ово је логична слика.

- Најгоре процене, оне да ће пандемија трајати 18 месеци, могу се чути широм света. Ето, и Трамп се сад спрема на то. Док се не дође до нивоа да велики број људи који дођу у контакт с вирусом има развијена антитела, имаћемо могућност ширења инфекције - каже за 24сата проф.др. Драган Приморац, који је недавно објавио и чланак о вирусу ЦОВИД-19. Не жели прогнозирати колико ће он трајати у Хрватској јер то, како каже, не може нико предвидети. Баш као што ни нико од научника у лабораторији који истражују вирус још увек не знају умире ли вирус на температури од 28, 30 ступњева. Сигурно је само да умире на плус 50. Истиче да је важно схватити да ће вирус стати онда када се довољно људи инфицира и када створимо антитела.

Што се тиче прогноза за Хрватску, он мисли да број мртвих не би требао бити висок јер Хрватска има респираторе за разлику од Италије која је била потпуно неприпремљена па долази до слома здравственог система. Но, ни Америка није спремна, а тамо је темељни проблем што нема јавно здравство. - У Кини је заражено више од 80.000 људи, а умрло је 3259. У Италији је заражених 47 хиљада а умрло је њих 4 хиљаде јер долази до слома система. Треба тестирати што више људи јер су нека истраживања дошла до податка да их 85 посто неће приметити да имају вирус, али ће га преносити- говори саговорник.

Што се тиче најгорег и најбољег сценарија за Хрватску, нико се од саговорника о томе није усудио говорити именом и презименом. Свако од њих има своје пројекције, неке се подударају, неке не, али чини се како је најгора прогноза та да ће вирус у Хрватској усмртити 8.000 људи те да ће трајати годину и по. Ту треба узети у обзир да ће многи умрети јер више нема операција, лечења тумора…. Наиме, смртност парализе здравственог система рачуна се пута пет- говори саговорник. С друге стране најоптимистичнија пројекција је да ће епидемија у Хрватској усмртити 300 људи те да ће трајати до лета, можда два месеца.

(24.sata.hr)