СКОПЉЕ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Укупан број заражених корона вирусом у Северној Македонији, у петак увече је порастао на 76 пацијената откако је утврђено да је још шесторо тестираних лица било позитивно на Ковид 19, потврдио је ресорни министар за здравство Владе у Скопљу др Венко Филипче.

Међу оболелима је и брачни пар из Кавадараца. Регистровани су инфицирани пацијенти из Скопља, Дебра, Гостивара, Охрида, Штипа, рекао је Филипче.


Он је потврдио да Македонија располаже довољним бројем распираторних апарата. Статистички, како је прецизирао, око 5 одсто оболелиих у лечењу морају бити прикључени на респираторне машине. То значи на 1000 оболелих, око 50 би били на респиратору. „Ми тренутно имамо 120 апарата на располагању. Очекујемо потврду донације од 200 репиратора из Кине“, рекао је Филипче.


У условима уведеног ванредног стања, због неопходности заоштравања мера за сузбијање ширења заразе у земљи, технички министар унутрашњих послова Наће Чулев је рекао да се у Влади разматра могућност увођења мере ограниченог кретања – полицијског часа.

Премијер Владе Северне Македоније Оливер Спасовски, у петак увече је на ФБ профилу најавио да се припрема посебан план за хуманитарне летове како би се у земљу вратили македонски држављани „затечени“ у другим земљама Европе. По повратку у земљу, они ће „адекватан период“, морати да проведу у карантину.


Он је такође потврдио да су на седници Владе задужена министарства одбране и унутрашњих послова да „припреме анализу и план за евентуално увођење рестриктивнијих мера за кретање грађана“.