Не дамо светиње! Крсни ход на Дурмитору

NovostiOnline/В.К. - М. С.

петак, 20. 03. 2020. у 17:31

Не дамо светиње! Крсни ход на Дурмитору

Фото Епархија будимљанско никшишка

Део чланова Одбора за одбрану светиња са свештеником Миливојем Јововићем, парохом жабљачким, кренули су данас у 10 часова у крсни ход на планину Дурмитор
Део чланова Одбора за одбрану светиња са свештеником Миливојем Јововићем, парохом жабљачким, кренули су данас у 10 часова у крсни ход на планину Дурмитор.

Полазна тачка била је Храм Преображења Господњег на Жабљаку одакле је су отац Миливоје Јововић и парохијани Неђо Баранин, Мики Лаловић, Неђељко Караџић, Мирко Баранин и Славиша Лековић кренули на Савин кук, дурмиторски врх висок 2.313 метара надморске висине, саопштили су из Митрополије црногорско-приморске.


Учесници овог молитвеног хода носили су Крст Господњи и заставу наше Цркве. Савлађујући успон група Дурмитораца предвођених својим парохом на Савиној води (2.212 метара надморске висине) ослободила је Савин извор који се налазио испод снежног покривача који је износио више од два метра.


-Дурмитор је планина коју је, по предању, благословио и обилазио сам Свети Сава, наш први архиепископ и просветитељ, и зато сви они који су ходили не само у овој, него и у свим досадашњим литијама на Жабљаку, поручују да ће сачувати Светосавску цркву.


На самом врху Савиног кука отац Миливоје и учесници овог благословеног хода узнели су молитве Господу Лекару наших душа и тела за избављење од епидемије и оздрављење оболелих.


Поштујући одлуку о привременом прекиду масовних литија овај крсни ход имао је ограничен број учесника, али су они овај подвиг учинили у име свих оних храбрих људи који су одлучни да истрају у борби и поручили су:,,Дурмитор, не да светиње!"