Словенија је суочена са великим недостатком маски потребних за заштиту грађанства, а посебно здравствених радника и других критичних служби, међутим пошиљке које је наручила влада касне и блокиране су у Немачкој и Италији.


Словеначки министар одбране Матеј Тонин рекао је у среду увече да је ситуација у болницама којима су потребна заштитна средства и опрема критична и да је стање "јако озбиљно", као и да су у једној од болница за заштиту медицинског особља позајмили маске које иначе користе аутолакирери.


"Милион и по набављених маски чека у Немачкој, у Хамбургу и сада се надамо да ће у Словенију стићи до краја недеље", казао је Тонин у разговору за вечерњу информативно емисију словеначке телевизије и додао да не зна зашто је дошло до проблема у достави у Словенију, преноси Хина.


"Наш амбасадор у Берлину то покушава да реши", рекао је Тонин и рекао да ће у крајњем случају влада у Немачку послати свој авион.


"За неверицу је, али смо изгубили и контакт са возачем који вози ту пошиљку, покушавали смо да га контактирамо цео дан, али се не јавља и не знамо где је", рекао је Тонин и додао да се нада да се не ради о покушају "ратног профитерства".